Po jakim czasie działa Diphergan?

Diphergan zaczyna działać po około 20–30 minutach od podania doustnego, a jego efekty utrzymują się przez 4–6 godzin.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/diphergan/jak-szybko-dziala-diphergan

Mam takie pytanie – po jakim czasie działa Diphergan? Pytam, bo wczoraj wieczorem dałam go synkowi, bo strasznie kaszlał i nie mógł spać. Lekarka mówiła, że powinien zadziałać szybko, ale ja siedziałam przy nim chyba z pół godziny, zanim w ogóle się uspokoił. Teraz nie wiem, czy to lek tak długo działał, czy po prostu był już tak zmęczony tym kaszlem, że sam zasnął. Jak to u Was wyglądało? Po ilu minutach widzieliście, że dziecko się wycisza?

Mój młodszy, jak miał 4 lata, to też dostawał Diphergan, bo po infekcji cały czas kaszlał, zwłaszcza w nocy. Pamiętam, że jak pierwszy raz mu dałam, to też siedziałam jak na szpilkach i czekałam, aż zadziała. Wydawało mi się, że po jakiś 20 minutach zaczął się uspokajać. Ale wiesz co? Mam wrażenie, że nie działa to jak „pstryk” – już, teraz, natychmiast.

U nas to wyglądało bardziej jak taki stopniowy proces – najpierw trochę mniej wiercił się w łóżku, potem zaczął spokojniej oddychać, a w końcu zasnął. I faktycznie, jak już zasnął, to spał jak suseł przez całą noc, co u niego było rzadkością. No, ale w dzień był trochę bardziej śpiący, więc staraliśmy się go nie dawać zbyt często.

Powiem Ci szczerze, że najbardziej stresujące były te pierwsze razy, bo cały czas się zastanawiałam, czy dobrze robię, czy to nie za mocne dla takiego malucha. Ale w końcu doszłam do wniosku, że skoro lekarz przepisał, to pewnie wiedział, co robi. I w sumie ten lek uratował mi zdrowie psychiczne, bo w końcu mogłam się wyspać, a mały też.

Więc nie przejmuj się, jak nie zadziała w pięć minut – to normalne. Po prostu usiądź sobie z kubkiem herbaty, weź kilka głębszych oddechów i daj temu czas. Diphergan działa, ale to nie magia – potrzeba chwilki, żeby organizm załapał. Trzymam kciuki, żeby u Was szybko wszystko wróciło do normy! :blush: