Ciśnienie tętnicze zaczyna spadać po Captoprilu już po 15-30 minutach od zażycia leku. Efekt przeciwnadciśnieniowy jest najsilniejszy po około 1-1,5 godzinie od przyjęcia.
Od kilku miesięcy zmagam się z nadciśnieniem tętniczym i lekarz zalecił mi stosowanie kaptoprylu. Zastanawiam się, jak szybko po zażyciu tego leku mogę spodziewać się obniżenia ciśnienia? Czy ktoś z Was ma doświadczenia z kaptoprylem i mógłby podzielić się swoimi obserwacjami?
Cześć! Mam 60 lat i od kilku lat stosuję kaptopryl w leczeniu nadciśnienia. Z moich doświadczeń wynika, że lek zaczyna działać dość szybko – zazwyczaj odczuwam obniżenie ciśnienia po około 15–30 minutach od zażycia tabletki. Najsilniejszy efekt pojawia się po około godzinie do półtorej.
Pamiętam, że na początku terapii byłem zaskoczony, jak szybko lek działał. Ważne jest jednak, aby regularnie monitorować ciśnienie i dostosowywać dawkę zgodnie z zaleceniami lekarza.
W moim przypadku kluczowe było również wprowadzenie zmian w stylu życia. Ograniczenie spożycia soli, regularna aktywność fizyczna i unikanie stresu znacząco wpłynęły na stabilizację ciśnienia.
Pamiętaj, że każdy organizm reaguje inaczej, więc warto obserwować swoje ciało i w razie wątpliwości konsultować się z lekarzem.