Tak, Captopril może obniżyć tętno, ale jego głównym działaniem jest obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/captopril/czy-captopril-obniza-tetno
Tak, Captopril może obniżyć tętno, ale jego głównym działaniem jest obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
Od kilku miesięcy zmagam się z nadciśnieniem tętniczym i lekarz przepisał mi Captopril. Zastanawiam się, czy ten lek wpływa również na obniżenie tętna? Czy ktoś z Was ma doświadczenia z kaptoprylem i mógłby podzielić się swoimi obserwacjami?
Cześć! Mam 58 lat i od ponad roku stosuję kaptopryl w leczeniu nadciśnienia. Z moich doświadczeń wynika, że kaptopryl przede wszystkim obniża ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Jeśli chodzi o tętno, nie zauważyłem znaczących zmian – moje tętno pozostało na podobnym poziomie jak przed rozpoczęciem terapii.
Pamiętam, że na początku terapii byłem ciekawy, czy lek wpłynie na częstość akcji serca, ale regularne pomiary nie wykazały istotnych różnic. Oczywiście, każdy organizm reaguje inaczej, więc warto monitorować zarówno ciśnienie, jak i tętno podczas stosowania kaptoprylu.
W moim przypadku kluczowe było również wprowadzenie zdrowych nawyków, takich jak regularna aktywność fizyczna i zbilansowana dieta, co pomogło w stabilizacji ciśnienia.