Przy jakim ciśnieniu bierze się Captopril?

Captopril jest stosowany w leczeniu nadciśnienia tętniczego, czyli gdy ciśnienie krwi przekracza 140/90 mm Hg.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/captopril/przy-jakim-cisnieniu-bierze-sie-captopril

Mam 29 lat, ważę 88 kg, przy wzroście 180 cm. Dwa dni temu pojawił się u mnie silny ból głowy w okolicy potylicznej, który początkowo zbagatelizowałem. Wieczorem ból nasilił się na tyle, że postanowiłem zmierzyć ciśnienie – trzy kolejne pomiary wykazały wynik 230/130. Wezwałem pogotowie, a ratownicy zabrali mnie do szpitala. Tam podano mi leki obniżające ciśnienie oraz wykonano echo serca, które wykazało powiększenie lewej komory o 3 mm. Lekarze przepisali mi Captopril – jedną tabletkę rano.

Po tym zdarzeniu ciśnienie po nocy spada do 115/70, a w ciągu dnia utrzymuje się na poziomie około 120/80. Postanowiłem zmienić styl życia: wprowadzić zdrową dietę, zrezygnować całkowicie z soli oraz zacząć regularne ćwiczenia fizyczne.

Mam jednak kilka pytań do osób, które mają doświadczenie z nadciśnieniem w podobnym wieku:

1. Czy w moim przypadku istnieje możliwość całkowitego unormowania ciśnienia i odstawienia leków? Czy nadciśnienie jest wyleczalne?
  2. Czy wysokie ciśnienie rzeczywiście znacząco zwiększa ryzyko zawału serca? Jeśli będę systematycznie przyjmował leki i utrzymywał kontrolę nad ciśnieniem, czy ryzyko się zmniejszy?
  3. Czy mogę bezpiecznie wrócić do ćwiczeń siłowych, takich jak trening na siłowni? Myślę o mniejszych obciążeniach i większej liczbie powtórzeń.
  4. Czy powinienem uznać, że moje serce jest „słabe” z powodu nadciśnienia? Jak radzić sobie z takim przekonaniem?
  5. Jakie zioła mogę używać jako zdrową alternatywę dla soli kuchennej?
  6. Jak wygląda kwestia spożycia alkoholu? Na co dzień nie piję, ale czasem zdarza mi się wypić piwo podczas meczu z żoną. Od czasu do czasu, przy spotkaniach ze znajomymi, pojawia się mocniejszy alkohol. Jakie ilości są bezpieczne w takiej sytuacji?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady! Pozdrawiam!

Niestety, również zmagam się z problemem nadciśnienia. Codziennie przyjmuję leki, które pomagają mi utrzymać je pod kontrolą, jednak w moim przypadku nadciśnienie ma podłoże genetyczne. Mam świadomość, że w większości przypadków tej choroby nie da się całkowicie wyleczyć – nie usuniemy jej przyczyny, ale możemy minimalizować skutki. Podwyższone ciśnienie jest często powodem przerostu lewej komory serca, co z czasem może prowadzić do zawału.

Jest jednak nadzieja – wiele osób z nadciśnieniem prowadzi normalne, zdrowe życie, dbając o siebie poprzez odpowiednią dietę, aktywność fizyczną i regularne kontrolowanie ciśnienia. Ja również staram się nie pozwolić chorobie przejąć kontroli nad moim życiem – walczę z nią, stosując się do zaleceń lekarza i nie poddaję się.

Być może w Twoim przypadku ten epizod był wynikiem jednorazowego czynnika, jednak przerost lewej komory zawsze ma jakąś przyczynę, którą warto zidentyfikować. Regularna kontrola u specjalisty na pewno nie zaszkodzi i pozwoli lepiej zrozumieć, co dzieje się z Twoim organizmem.