Captopril jest stosowany w leczeniu nadciśnienia tętniczego, czyli gdy ciśnienie krwi przekracza 140/90 mm Hg.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/captopril/przy-jakim-cisnieniu-bierze-sie-captopril
Captopril jest stosowany w leczeniu nadciśnienia tętniczego, czyli gdy ciśnienie krwi przekracza 140/90 mm Hg.
Mam 29 lat, ważę 88 kg, przy wzroście 180 cm. Dwa dni temu pojawił się u mnie silny ból głowy w okolicy potylicznej, który początkowo zbagatelizowałem. Wieczorem ból nasilił się na tyle, że postanowiłem zmierzyć ciśnienie – trzy kolejne pomiary wykazały wynik 230/130. Wezwałem pogotowie, a ratownicy zabrali mnie do szpitala. Tam podano mi leki obniżające ciśnienie oraz wykonano echo serca, które wykazało powiększenie lewej komory o 3 mm. Lekarze przepisali mi Captopril – jedną tabletkę rano.
Po tym zdarzeniu ciśnienie po nocy spada do 115/70, a w ciągu dnia utrzymuje się na poziomie około 120/80. Postanowiłem zmienić styl życia: wprowadzić zdrową dietę, zrezygnować całkowicie z soli oraz zacząć regularne ćwiczenia fizyczne.
Mam jednak kilka pytań do osób, które mają doświadczenie z nadciśnieniem w podobnym wieku:
Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady! Pozdrawiam!
Niestety, również zmagam się z problemem nadciśnienia. Codziennie przyjmuję leki, które pomagają mi utrzymać je pod kontrolą, jednak w moim przypadku nadciśnienie ma podłoże genetyczne. Mam świadomość, że w większości przypadków tej choroby nie da się całkowicie wyleczyć – nie usuniemy jej przyczyny, ale możemy minimalizować skutki. Podwyższone ciśnienie jest często powodem przerostu lewej komory serca, co z czasem może prowadzić do zawału.
Jest jednak nadzieja – wiele osób z nadciśnieniem prowadzi normalne, zdrowe życie, dbając o siebie poprzez odpowiednią dietę, aktywność fizyczną i regularne kontrolowanie ciśnienia. Ja również staram się nie pozwolić chorobie przejąć kontroli nad moim życiem – walczę z nią, stosując się do zaleceń lekarza i nie poddaję się.
Być może w Twoim przypadku ten epizod był wynikiem jednorazowego czynnika, jednak przerost lewej komory zawsze ma jakąś przyczynę, którą warto zidentyfikować. Regularna kontrola u specjalisty na pewno nie zaszkodzi i pozwoli lepiej zrozumieć, co dzieje się z Twoim organizmem.