Captopril można stosować 2-3 razy dziennie, w zależności od dawki i zaleceń lekarza prowadzącego.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/captopril/ile-razy-dziennie-mozna-brac-captopril
Captopril można stosować 2-3 razy dziennie, w zależności od dawki i zaleceń lekarza prowadzącego.
Od kilku miesięcy zmagam się z nadciśnieniem tętniczym i lekarz przepisał mi Captopril. Zastanawiam się, ile razy dziennie mogę go przyjmować? Czy ktoś z Was ma doświadczenia z tym lekiem i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami?
U mnie temat Captoprilu też był trochę mylący, bo na początku myślałam, że skoro to lek na ciśnienie, to można go sobie po prostu brać wtedy, kiedy wynik wyskoczy za wysoko. Dopiero jak zaczęłam czytać ulotkę, zobaczyłam, że to jednak nie działa na zasadzie „wezmę kolejną, bo po godzinie dalej mam stres i ciśnienie”. Wrzucam fragment ulotki, bo tam widać, że dawkowanie zależy od wskazania i reakcji organizmu, a przy nadciśnieniu jest mowa o dawkach podzielonych, najczęściej 2 razy na dobę.
Z tego fragmentu wynika też, że w innych sytuacjach schemat może być inny. Przy niewydolności serca pojawia się dawkowanie 2 lub 3 razy na dobę, przy zawale też są osobne schematy, a przy nefropatii cukrzycowej dawki również są rozpisywane konkretnie. Czyli nie ma jednej odpowiedzi dla każdego w stylu „Captopril bierze się zawsze co tyle i tyle godzin”. Ulotka pokazuje raczej, że częstotliwość zależy od powodu stosowania, dawki i tego, jak organizm reaguje.
Dla mnie najważniejszy był ten sens praktyczny: nie powinno się samemu dokładać kolejnych dawek tylko dlatego, że ciśnienie po chwili jeszcze nie spadło. Captopril potrafi zadziałać z opóźnieniem i jak człowiek za szybko dołoży następną tabletkę, to potem może mu spaść za mocno. Ja miałam kiedyś tak, że po pierwszym pomiarze nadal było wysoko, w głowie panika, ale po czasie ciśnienie zaczęło schodzić. Dlatego teraz patrzę bardziej na cały schemat z ulotki i zapisane dawkowanie, a nie na pojedynczy nerwowy pomiar.