Wymioty po Tamivil - Co zrobić?

Wymioty są częstym skutkiem ubocznym stosowania leku Tamivil. Aby je zminimalizować, przyjmuj lek podczas posiłku. Jeśli objawy nie ustępują, skonsultuj się z lekarzem.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tamivil/wymioty-po-tamivil-co-zrobic

Mam pytanie, bo może ktoś miał podobnie. Dostałam od lekarza Tamivil na grypę i już po pierwszej dawce miałam okropne mdłości, a potem zwymiotowałam. Za drugim razem to samo. :pensive: W ulotce niby piszą, że to się zdarza, ale kurczę, jak mam to brać, skoro organizm od razu wyrzuca? Próbowałam z jedzeniem, ale i tak mnie mdliło. Czy ktoś miał tak samo? Pomaga coś, czy to znak, że lepiej odstawić? A może przejdzie po kolejnych dawkach? Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady.

Oj, znam ten ból, bo miałam dokładnie to samo! :woman_facepalming: Pamiętam, jak dwa lata temu lekarz przepisał mi Tamivil, bo cała rodzina padła na grypę. Już po pierwszej tabletce poczułam się jak na statku podczas sztormu – najpierw lekkie mdłości, potem zrobiło mi się gorąco, no i poleciało… :nauseated_face: Byłam przekonana, że może zjadłam coś nie tak, ale przy kolejnej dawce – to samo!

Zaczęłam kombinować, bo jednak chciałam się szybko wykurować. Wzięłam tabletkę tuż po solidnym posiłku, takim bardziej „konkretnym” – ziemniaki, mięso, jakieś warzywa, nic lekkiego. I faktycznie było lepiej, ale mdłości i tak się pojawiały. Koleżanka, która miała podobnie, poleciła mi popijać lek zimnym kefirem. :woman_shrugging: Śmiałam się, że jem go więcej niż leków, ale faktycznie trochę pomagało. No i do tego piłam miętę, bo to podobno uspokaja żołądek.

Z tego, co mówił mi lekarz, to nudności i wymioty po Tamivilu zdarzają się dosyć często i zwykle mijają po kilku dawkach, jak organizm się przyzwyczai. Ale wiadomo, każdy reaguje inaczej. Jeśli nie jesteś w stanie go utrzymać w żołądku, to pewnie trzeba będzie skonsultować się z lekarzem i może coś zmienić. Kolega dostał kiedyś oseltamiwir w zawiesinie dla dzieci, rozcieńczał wodą i twierdził, że było łagodniej dla żołądka.

Ale powiem Ci szczerze, że po tej mojej przygodzie z Tamivilem stwierdziłam, że jeśli jeszcze raz lekarz mi go przepisze, to chyba spróbuję najpierw leczenia bardziej „tradycyjnego” – witamina C, herbata z imbirem, miód, ciepły koc i odpoczynek. :sweat_smile: Bo chyba wolę poleżeć dzień dłużej w łóżku niż walczyć z taką rewolucją w brzuchu.

Mam nadzieję, że u Ciebie szybko minie! Trzymam kciuki, żebyś znalazła sposób i daj znać, czy coś pomogło! :heart: