Xanax działa zwykle około 4–6 godzin w sensie najbardziej odczuwalnego efektu przeciwlękowego i uspokajającego, choć u części osób działanie może być zauważalne krócej lub dłużej.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/xanax/ile-godzin-dziala-xanax/
Mam prezentację za kilka dni i jestem absolutnie przerażona. Lekarz przepisał mi Xanax właśnie na takie sytuacje. Po jakim czasie zaczyna działać? I jak długo czuć efekt? Bierzecie raczej 0,25 mg czy 0,5 mg?
Ja biorę głównie 0,5 mg tylko wtedy, kiedy mam prawdziwy atak paniki albo muszę lecieć samolotem. 0,25 mg używam przy takich sytuacjach jak rozmowy o pracę, pierwszy dzień w szkole albo pracy, większe wydarzenia z tłumem itd. U mnie zaczyna działać zwykle po około 30–45 minutach od wzięcia.
Ja biorę 0,25 mg, żeby trochę zdjąć z siebie napięcie, i czuję działanie mniej więcej po godzinie. 0,5 mg biorę wtedy, kiedy nie mogę zasnąć. Każda z nas inaczej przyswaja leki, ale może da ci to jakiś obraz. Powodzenia!
Ja mam przepisane 0,5 mg i głównie używam tego przy atakach paniki. W zależności od różnych czynników powiedziałabym, że zaczyna działać gdzieś po 20–40 minutach. Powodzenia z prezentacją!