Asertin a alkohol

Asertin może wywoływać działanie uspokajające u niektórych pacjentów, jednakże jego głównym celem jest poprawa nastroju oraz zmniejszenie objawów depresji, lęku czy zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/asertin/asertin-a-alkohol/

Za kilka dni idę na wesele i zastanawiam się, jak rozwiązać kwestię Asertinu i alkoholu. Lek przyjmuję regularnie – dołączam zdjęcie opakowania i tabletek, które obecnie mam w domu, żeby było wiadomo, o jaki preparat chodzi. Czy mogę jednorazowo pominąć dawkę, żeby podczas uroczystości wypić dwa kieliszki wódki?

Nie chciałabym sobie zaszkodzić ani zaburzyć leczenia, ale z drugiej strony chciałabym symbolicznie napić się na weselu. Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Czy pominięcie jednej dawki w ogóle coś zmienia i jak czuliście się później? Proszę o normalne odpowiedzi i podzielenie się własnym doświadczeniem.

Zdarzyło mi się kiedyś zapomnieć o jednej dawce Asertinu i nic szczególnego się nie wydarzyło. Nie oznacza to jednak, że celowe pominięcie tabletki sprawi, że alkoholu nie będzie już z czym łączyć. Sertralina nadal pozostaje wtedy w organizmie.

Przyjmuję Asertin i okazjonalnie zdarza mi się wypić niewielką ilość alkoholu. Do tej pory nie zauważyłam niczego niepokojącego, ale każdy reaguje inaczej. U jednej osoby nic się nie wydarzy, a u innej nawet mała ilość może spowodować senność, zawroty głowy albo gorsze samopoczucie następnego dnia.

Ja nie pomijałabym dawki specjalnie z powodu wesela. Asertin nie znika z organizmu po jednym dniu, więc takie rozwiązanie nie usuwa ryzyka związanego z alkoholem. Można za to zaburzyć regularność leczenia.

Kilka razy zapomniałam przyjąć tabletkę i nie miałam żadnych natychmiastowych objawów. Raz jednak następnego dnia czułam większy lęk i rozdrażnienie. Trudno powiedzieć, czy wynikało to bezpośrednio z pominiętej dawki, ale od tamtej pory staram się przyjmować lek regularnie.

U mnie alkohol podczas stosowania Asertinu działał mocniej niż wcześniej. Po niewielkiej ilości szybko zrobiłam się senna i zakręciło mi się w głowie. Następnego dnia miałam też większy niepokój, dlatego teraz wolę nie łączyć leku z alkoholem.

Mam zupełnie inne doświadczenie. Biorę Asertin od dłuższego czasu i kilka razy podczas rodzinnych uroczystości wypiłam symboliczną ilość alkoholu. Nie zauważyłam żadnych szczególnych objawów, ale nie pomijałam z tego powodu tabletki. To, że u mnie nic się nie wydarzyło, nie oznacza jednak, że każdy zareaguje tak samo.

Warto pamiętać, że sertralina ma stosunkowo długi okres działania. Pominięcie jednej tabletki w dniu wesela nie oznacza więc, że lek przestanie być obecny w organizmie. Jednocześnie alkohol może nasilać senność, zawroty głowy i problemy z koncentracją, a u części osób pogarszać nastrój lub zwiększać lęk.

Moim zdaniem nie warto specjalnie przerywać leczenia dla dwóch kieliszków. Nie da się przewidzieć reakcji organizmu, zwłaszcza jeżeli Asertin jest przyjmowany od niedawna albo dawka została ostatnio zmieniona. Początkowo sama miałam po nim senność i nudności, więc alkohol mógłby dodatkowo je nasilić.