Asertin rano czy wieczorem?

Asertin najczęściej zaleca się przyjmować rano, ponieważ ma działanie aktywizujące, które może zakłócać sen. Jednak w przypadku wystąpienia senności po jej zażyciu, lekarz może zalecić przyjmowanie wieczorem. Regularność i przestrzeganie ustalonej godziny przyjmowania leku są kluczowe.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/asertin/czy-asertin-mozna-brac-na-noc

Cześć wszystkim! Mam pytanie odnośnie Asertinu. Czy lepiej brać go rano, czy wieczorem? Lekarz mi powiedział, że to zależy, jak będę się czuć, ale ja dopiero zaczynam i nie wiem, na co się zdecydować. Nie chcę sobie rozwalić snu, ale boję się, że rano będę zmulona. Jakie są wasze doświadczenia? Bardzo proszę o pomoc!

Hej @Halka ! Ja też biorę Asertin, więc coś tam mogę podpowiedzieć. Na początku brałam go rano, bo lekarz tak doradził – że niby pobudza i lepiej nie ryzykować bezsenności. I rzeczywiście, na początku czułam się trochę jakby mnie ktoś podłączył pod prąd. Serio, takie dziwne „naładowanie” – niby energia, ale jednocześnie byłam bardziej spięta. Na szczęście minęło po tygodniu. Za to później przeszłam na wieczór, bo przez te poranne dawki miałam lekkie mdłości i źle mi się jadło śniadanie, a nie chciałam brać na pusty żołądek.

Mam koleżankę, która też bierze Asertin, ale ona od razu ustawiła się na wieczór, bo twierdziła, że rano musi być 100% skupiona w pracy. I u niej to działa, chociaż na początku mówiła, że zasypiała jak mucha i miała koszmary. W sumie, każdy inaczej reaguje. Ja po dawce wieczornej śpię jak dziecko, ale niektórzy mogą mieć odwrotnie.

Powiem Ci tak – najlepiej sprawdź na sobie, jak organizm reaguje. Zacznij od rana, żeby zobaczyć, czy nie rozwali Ci to snu. Jak będziesz zmęczona albo za bardzo pobudzona w ciągu dnia, to spróbuj zmienić na wieczór. Ważne, żeby nie zmieniać co chwilę i trzymać się jednej pory. A no i pamiętaj, żeby brać o tej samej godzinie, bo ja raz zapomniałam i to była masakra – czułam się, jakby mi ktoś mózg włączył na tryb awaryjny. Powodzenia i pisz, jak Ci idzie! :slight_smile: