Finaster zwykle nie obniża ciśnienia jako typowy skutek uboczny. To nie jest jego charakterystyczne działanie niepożądane.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/finaster-finasteryd/finaster-rano-czy-wieczorem/
Finaster zwykle nie obniża ciśnienia jako typowy skutek uboczny. To nie jest jego charakterystyczne działanie niepożądane.
Ja biorę Finaster rano i powiem szczerze, że u mnie to się najlepiej sprawdzało po prostu dlatego, że łatwiej było mi o nim pamiętać. Na początku też się zastanawiałem, czy lepiej rano czy wieczorem, ale finalnie wyszło mi, że przy tym leku najważniejsza jest regularność, a nie jakaś magiczna pora dnia. U mnie rano to weszło w nawyk razem z kawą i innymi tabletkami, więc nie było kombinowania, czy już wziąłem czy dopiero mam wziąć. Jak brałem wieczorem, to kilka razy miałem takie zamyślenie, czy już połknąłem tabletkę, czy mi się tylko wydaje. Odkąd przerzuciłem się na poranek, mam spokój i zero chaosu.
Ja z kolei biorę Finaster wieczorem, zwykle po kolacji albo przed snem, i też jest okej. Na początku miałem rozkminę jak Ty, bo człowiek naczyta się różnych teorii, że rano lepiej, inni że wieczorem lepiej, a prawda jest taka, że przy tym leku nie ma większego znaczenia, czy bierzesz go o 8 rano czy o 20 wieczorem. Ważne, żeby robić to codziennie i możliwie o stałej godzinie. U mnie wieczór wygrał dlatego, że rano bywam zakręcony i łatwiej mi coś pominąć, a wieczorem mam spokojniejszy rytm. Po prostu po myciu i przed pójściem spać biorę tabletkę i temat zamknięty.