Azycynę brać przed czy po jedzeniu?

Azycyna może być przyjmowana zarówno przed, jak i po jedzeniu, ale przyjmowanie jej na pusty żołądek może zwiększyć jej skuteczność

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/azycyna/azycyne-brac-przed-czy-po-jedzeniu/

Mam pytanie, bo lekarz przepisał mi Azycynę i powiedział, że mogę brać niezależnie od jedzenia, ale w ulotce coś tam pisze o pustym żołądku. Jak to jest naprawdę? Lepiej brać przed czy po jedzeniu? Ktoś ma doświadczenie? Nie chcę sobie rozwalić żołądka…

Hej, ja brałam Azycynę parę razy w życiu i zawsze przed jedzeniem, bo tak mi mówił lekarz. Raz się skusiłam i wzięłam po śniadaniu, bo zapomniałam wcześniej – i nie zauważyłam jakiejś wielkiej różnicy, ale to może dlatego, że nie mam wrażliwego żołądka. Natomiast moja siostra miała kiedyś ten antybiotyk i mówiła, że jak wzięła na pusty żołądek, to ją trochę mdliło.

Więc chyba to zależy od organizmu. Jak masz delikatny żołądek, to lepiej po lekkim jedzeniu, ale teoretycznie najlepiej działa na pusty. No i nie zapomnij osłonowych na żołądek, bo antybiotyki to zawsze ryzyko problemów z brzuchem.

O matko, ja brałam Azycynę raz i NIGDY WIĘCEJ. Lekarz powiedział, że najlepiej na czczo, no to grzecznie wzięłam na pusty żołądek i myślałam, że umrę… Miałam takie mdłości i zgagę, że pół dnia chodziłam jak cień człowieka. Następnego dnia wzięłam po jedzeniu i już było okej, ale czy to dobrze, czy źle – nie wiem.

Mój mąż też kiedyś brał i u niego zero problemów, choć zawsze łykał przed śniadaniem. Więc jak ktoś ma wrażliwy żołądek, to bym nie ryzykowała na pusty. A jak ktoś z żelaznym bebechem, to chyba może jak chce. Ale i tak polecam probiotyki, bo mi po tej kuracji rozwaliło florę bakteryjną i miałam tydzień rewolucję w brzuchu.