Nie należy pić alkoholu podczas przyjmowania Bioracefu, czyli cefuroksymu.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bioracef/czy-przy-antybiotyku-bioracef-to-mozna-pic-alkohol/
Nie należy pić alkoholu podczas przyjmowania Bioracefu, czyli cefuroksymu.
Cześć wszystkim! Mam takie pytanie z życia wzięte – dostałam antybiotyk Bioracef na zapalenie gardła i zapomniałam zapytać lekarza czy mogę się napić wina czy piwka. W weekend mam urodziny męża, będzie małe spotkanie, nic wielkiego, ale wiadomo – toast czy dwa. Czy ktoś z Was pił alkohol przy Bioracefie? Czy to grozi jakimiś powikłaniami czy po prostu nie działa lek? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bo nie chcę czegoś schrzanić. Pozdrawiam!
Rozumiem Cię w 100%, bo miałam identyczną sytuację – też Bioracef, też angina i wypadło wesele kuzynki. U mnie wyglądało to tak: wcześniej zapytałam lekarza i powiedział, że to nie jest ten typ antybiotyku, który ma ścisłe przeciwwskazania do alkoholu (jak np. metronidazol), ale że absolutnie nie poleca. No i postanowiłam nie pić, chociaż przy stole każdy coś tam sączył.
Wiesz, to nie chodzi o to, że kieliszek wina wywoła eksplozję w brzuchu, ale organizm w czasie infekcji i antybiotykoterapii naprawdę jest zmęczony. A alkohol tylko mu dokłada roboty – zwłaszcza wątrobie. Antybiotyki jak Bioracef też czasem potrafią dać w kość, nawet jeśli nie od razu – ja np. miałam lekkie zawroty głowy i trochę mnie mdliło. I miałam takie wrażenie, że każda dodatkowa „chemia” (nawet lampka wina) mogłaby mnie rozłożyć na dobre.