Clatra rano czy wieczorem?

Clatrę można przyjmować zarówno rano, jak i wieczorem, w zależności od indywidualnych preferencji i zaleceń lekarza. Ważne jest, aby zażywać lek na czczo – godzinę przed lub dwie godziny po posiłku czy spożyciu soku owocowego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/clatra/czy-clatre-mozna-brac-na-noc

Od kilku tygodni zmagam się z alergią, która najbardziej dokucza mi wieczorami. Lekarz przepisał mi Clatrę, ale nie określił, o jakiej porze dnia mam ją przyjmować. Czy lepiej brać ją rano czy wieczorem? Jakie macie doświadczenia z tym lekiem? Z góry dzięki za pomoc!

Hej! Też borykam się z alergią i stosuję Clatrę od dłuższego czasu. Z mojego doświadczenia wynika, że pora przyjmowania leku zależy od indywidualnych preferencji i stylu życia. Ja zazwyczaj biorę tabletkę rano, godzinę przed śniadaniem, popijając wodą. Ważne jest, aby zażywać Clatrę na czczo – co najmniej godzinę przed posiłkiem lub dwie godziny po nim, ponieważ jedzenie i soki owocowe, zwłaszcza grejpfrutowy, mogą zmniejszać skuteczność leku.

Jeśli Twoje objawy nasilają się wieczorem, rozważ przyjmowanie leku o tej porze, aby maksymalna skuteczność przypadała na czas największego dyskomfortu. Pamiętaj jednak o zachowaniu odstępu od posiłków. U mnie Clatra nie powodowała senności, ale wiem, że u niektórych może wystąpić taki efekt uboczny. Jeśli zauważysz u siebie senność, lepiej brać lek wieczorem, aby nie wpływał na codzienne funkcjonowanie.

Hej! Ja też biorę Clatrę od jakiegoś czasu i szczerze? Testowałam obie opcje – rano i wieczorem. I powiem Ci tak: jeśli masz problem głównie wieczorami, to lepiej brać ją właśnie wtedy. U mnie alergia zaczynała się rozkręcać dopiero po południu, więc lekarz polecił mi brać lek wieczorem i to faktycznie pomogło.

Ale! Jak zaczynałam, to brałam rano, bo myślałam, że tak będzie lepiej – no i był dramat, bo przez pierwsze dni czułam się trochę zamulona. Nie jakaś tragedia, ale miałam wrażenie, że mi się ciężej myśli i oczy mi się same zamykają, szczególnie po pracy. Więc przestawiłam się na wieczór i dla mnie to był strzał w dziesiątkę.

No i ważna sprawa – nie pij po tym żadnych soków owocowych, bo jak raz wypiłam Clatrę i zaraz po tym sok pomarańczowy, to miałam wrażenie, jakby lek w ogóle nie zadziałał :see_no_evil:. Teraz biorę zawsze przed snem, na pusty żołądek, popijam wodą i działa elegancko. Spróbuj i zobacz, co u Ciebie będzie najlepiej działało. :muscle: