Czas przyjmowania leku Clatra zależy od indywidualnych potrzeb pacjenta, rodzaju alergii, nasilenia objawów oraz zaleceń lekarza prowadzącego.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/clatra/jak-dlugo-mozna-przyjmowac-lek-clatra
Czas przyjmowania leku Clatra zależy od indywidualnych potrzeb pacjenta, rodzaju alergii, nasilenia objawów oraz zaleceń lekarza prowadzącego.
Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące leku Clatra. Jak długo można go bezpiecznie stosować? Moja sytuacja jest taka, że mam alergię niemal na wszystko, ale najbardziej dokuczają mi pyłki. Czy któraś z Was ma doświadczenie z tym lekiem i może podpowiedzieć, jak długo go zażywałyście i czy były jakieś skutki uboczne? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!
Cześć! Ja też kiedyś zastanawiałam się, jak długo właściwie można brać Clatrę, dlatego wrzucam zdjęcie fragmentu ulotki, bo może komuś też się to przyda. Z tego, co jest tam napisane, czas leczenia ustala lekarz prowadzący — to on określa rodzaj choroby i decyduje, jak długo należy przyjmować lek Clatra.
U mnie wygląda to tak, że stosuję Clatrę w okresach, kiedy naprawdę mam kontakt z alergenami i pojawiają się objawy. Przy alergii sezonowej zdarzało mi się brać ją przez dłuższy czas, właściwie przez większą część pylenia, i lek dobrze się sprawdzał. Nie traktuję jednak tego na zasadzie „biorę bez końca”, tylko raczej zgodnie z potrzebą i obserwacją objawów.
Właśnie dlatego wrzuciłam zdjęcie ulotki — bo widać tam jasno, że nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi dla wszystkich, tylko długość stosowania zależy od konkretnego problemu i powinna być dobrana indywidualnie. U jednych będzie to kilka dni, u innych cały okres nasilenia alergii. Ja stosowałam Clatrę przez całe sezony pylenia i byłam zadowolona z efektu, ale najważniejsze jest to, żeby patrzeć, jak organizm reaguje i czy lek faktycznie dobrze kontroluje objawy.