Dawkowanie leku Clatra zależy od wieku pacjenta, masy ciała oraz wskazań leczniczych. Zazwyczaj lek jest stosowany raz dziennie, ale ostateczne dawkowanie powinno być określone przez lekarza prowadzącego.
Cześć wszystkim! Od lat zmagam się z alergią na pyłki, co każdej wiosny zamienia moje życie w koszmar. Niedawno lekarz przepisał mi Clatrę, ale nie jestem pewien, jak ją prawidłowo dawkować. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym lekiem? Jakie dawki stosujecie i czy zauważyliście jakieś skutki uboczne? Zależy mi na tym, aby lek był skuteczny, ale nie powodował senności, bo prowadzę samochód i muszę być w pełni skoncentrowany. Z góry dziękuję za wszelkie porady!
@Limonka Słuchaj, dziewczyno, też mam tę cholerną alergię na pyłki od lat. Biorę Clatrę od dwóch sezonów, więc coś tam wiem.
Dla dorosłych i dzieciaków powyżej 12 lat zalecają jedną tabletkę 20 mg na dobę. Ważne, żeby łyknąć ją na czczo – godzinę przed albo dwie godziny po jedzeniu czy soku. Szczególnie grejpfrutowy może osłabić działanie leku, więc najlepiej popijać wodą.
Na początku miałam lekką senność, ale szybko przeszło. Jeżdżę zawodowo i nie zauważyłam, żeby Clatra wpływała na moją koncentrację czy prowadzenie. Każdy reaguje inaczej, więc obserwuj się po rozpoczęciu brania.
Regularne łykanie zwiększa skuteczność. Ja zaczynam kilka tygodni przed sezonem pylenia, żeby lepiej kontrolować objawy. Pogadaj z lekarzem, kiedy zacząć.