Po Afobamie zwykle odczuwa się przede wszystkim zmniejszenie lęku, napięcia i wewnętrznego niepokoju, a jednocześnie większe uspokojenie i rozluźnienie.
Mam przepisany Afobam 0,5 mg na sytuacje, kiedy pojawiają się u mnie napady paniki albo naprawdę bardzo silny lęk — wrzucam zdjęcie opakowania, żeby było wiadomo dokładnie, o jaki lek chodzi. Problem w tym, że mam wrażenie, że praktycznie nic po nim nie czuję. Zwykle biorę jedną tabletkę, czasami dwie, a zamiast się uspokoić, zaczynam się jeszcze bardziej nakręcać, bo czekam na efekt, który jakby w ogóle nie przychodził. Stosuję go bardzo rzadko, bo z jednej strony nie chcę się uzależnić, a z drugiej po prostu nie widzę u siebie jakiegoś wyraźnego działania. Zaczynam się więc zastanawiać, czy ze mną jest coś nie tak, czy może po prostu ten lek nie działa na mnie tak, jak powinien. Co Wy właściwie czujecie po Afobamie? Jakie macie po nim odczucia?
U mnie benzodiazepiny sprawiają, że czuję się po prostu idealnie. Za każdym razem, kiedy brałem taki lek, miałem w głowie coś w stylu: „czyli tak przez większość czasu czują się normalni ludzie” albo „tak właśnie powinienem się czuć”.
Ja biorę małą dawkę klonazepamu i czuję się po nim naprawdę dobrze. Działanie wchodzi stopniowo i również stopniowo schodzi. Zanim przestaje działać, panika jest już zwykle na tyle wyciszona, że jestem w stanie poradzić sobie z resztą napięcia czy lęku.
Jedyny okres, kiedy naprawdę czułem się całkowicie normalnie, był właśnie wtedy, gdy brałem klonazepam. Stosowałem go tylko przez około 10 dni i później już do niego nie wracałem, ale wtedy pierwszy raz od dawna miałem wrażenie, że mogę po prostu być sobą.
Ja biorę małą dawkę klonazepamu i czuję się po nim naprawdę dobrze. Działanie wchodzi stopniowo i również stopniowo schodzi. Zanim przestaje działać, panika jest już zwykle na tyle wyciszona, że jestem w stanie poradzić sobie z resztą napięcia czy lęku.
Dużo zależy od konkretnej benzodiazepiny i od osoby. Próbowałem kilku i część właściwie w ogóle na mnie nie działała – robiłem się tylko zmęczony. U mnie najlepiej sprawdzało się Relanium. Kiedy zaczynało działać, czułem coś jak dużą falę spokoju przechodzącą przez całe ciało i lęk po prostu mocno odpuszczał. Im bardziej byłem zestresowany przed przyjęciem leku, tym wyraźniej czułem różnicę. Jeśli nie miałem większego lęku, efekt był dużo mniej zauważalny.
Z mojego doświadczenia, jeśli napad paniki już naprawdę mocno się rozkręcił, lek nie zawsze całkowicie go zatrzymuje. U mnie bardziej zmniejsza jego nasilenie.
U mnie Afobam zaczyna działać mniej więcej po 15 minutach. Najpierw czuję, że ciało zaczyna się uspokajać i fizyczne objawy lęku słabną. Po mniej więcej godzinie znika też ten cały „szum” w głowie i natłok myśli. Mogę wtedy normalnie się skupić i funkcjonować. Relanium z kolei nie działało na mój lęk tak dobrze i powodowało u mnie mocne nudności.
Brałam Afobam przez kilka miesięcy z powodu problemów ze snem i natrętnych myśli związanych z lękiem. Po zwykłym alprazolamie przez około godzinę czułam się trochę „na haju”, czego akurat nie lubiłam. Nie chciałam czuć się odurzona, tylko normalnie. Później przeszłam na Xanax SR, czyli alprazolam o przedłużonym uwalnianiu, i u mnie działanie było łagodniejsze – nie miałam już takiej gonitwy myśli, czułam się spokojniejsza i miałam bardziej przejrzystą głowę. Minusem było lekkie spowolnienie w ciągu dnia, ale nie na tyle silne, żeby przeszkadzało mi w normalnym funkcjonowaniu. W tym czasie brałam też Eliceę. Xanax SR jest obecnie zarejestrowanym w Polsce preparatem alprazolamu o przedłużonym uwalnianiu.
Elicea nie powodowała u Ciebie zmęczenia? Mam ją przepisaną razem z benzodiazepiną i trochę boję się zacząć, bo wiele osób pisze o nasileniu lęku na początku.
Na początku rzeczywiście byłam bardziej ospała i zmęczona, podobnie jak po Afobamie. Ale samo czytanie wszystkich historii o działaniach niepożądanych chyba wywoływało u mnie więcej lęku niż lek.
Też biorę Afobam, ale tylko doraźnie, kiedy lęk robi się naprawdę mocny. U mnie działa bardzo dobrze – po tabletce stopniowo się wyciszam, napięcie puszcza i znowu mam poczucie, że mogę normalnie funkcjonować. Średnio wychodzą mi może trzy tabletki w miesiącu i stosuję go tak mniej więcej od pół roku. Największa różnica jest taka, że dzięki niemu jestem w stanie wyjść z domu, coś załatwić czy pojechać gdzieś bez ciągłego analizowania, czy zaraz dostanę ataku paniki.
Brałam Afobam i jeśli chodzi o samo działanie, to u mnie naprawdę bardzo dobrze wyciszał lęk. Po tabletce czułam, jak napięcie stopniowo schodzi, przestawałam się nakręcać i dużo łatwiej było mi normalnie funkcjonować. Miałam go początkowo przepisany przez dwa tygodnie po jednej tabletce wieczorem, a później tylko doraźnie przy nerwicy lękowej. Problem był taki, że działał na mnie aż za dobrze i zaczęłam brać go codziennie przez około pół roku. Potem przez kolejne miesiące stopniowo go odstawiałam. Tak że jeśli chodzi o odczucia – uspokojenie i bardzo wyraźne zmniejszenie lęku, ale właśnie przez to łatwo było mi się do tego efektu przyzwyczaić.
Brałam Afobam przez około dwa tygodnie, codziennie po jednej tabletce w mniejszej dawce. U mnie efekt był taki, że przede wszystkim bardzo się wyciszałam – znikało to ciągłe napięcie, przestawałam analizować każdą rzecz i mogłam normalnie funkcjonować. Później używałam go już tylko doraźnie i nie miałam problemu z ciągłym sięganiem po tabletki. Było to jakieś trzy lata temu, ale pamiętam, że po pewnym czasie uspokajała mnie nawet sama świadomość, że mam Afobam w torebce. Teraz od czasu do czasu lęki wracają – nerwobóle, nakręcanie myśli, obawa o serce, kula w gardle. Dzisiaj wzięłam pół tabletki i jestem trochę senna, ale jednocześnie czuję, że nerwy zaczynają puszczać i wszystko wraca do normy.
U mnie Afobam najlepiej sprawdza się podczas napadów lęku. Biorę go tylko wtedy, kiedy naprawdę go potrzebuję, a nie regularnie. Po tabletce czuję przede wszystkim, że napięcie zaczyna schodzić, ciało się uspokaja, a myśli przestają tak pędzić. Na dłuższe leczenie lęku napadowego mam Cital i kiedy zaczął działać po kilku tygodniach, potrzeba sięgania po Afobam zrobiła się dużo mniejsza. Dla mnie Afobam jest więc bardziej takim lekiem „ratunkowym” na moment, kiedy lęk robi się nie do opanowania.
Cześć, ja też zmagam się z napadami lękowymi. Na stałe mam fluoksetynę 20 mg raz dziennie i sulpiryd 50 mg raz dziennie, a Afobam dostałam tylko doraźnie. Jeszcze go nie brałam, ale chcę spróbować przed czterogodzinną podróżą pociągiem, bo właśnie jazda pociągiem bardzo nasila u mnie lęk. Mam wtedy nagle ogromną potrzebę, żeby natychmiast wysiąść i uciec, mimo że właściwie sama nie wiem, czego dokładnie się boję. Trochę obawiam się pierwszej tabletki i jestem ciekawa, jak Wy się po Afobamie czujecie – bardziej senni i otępiali czy po prostu spokojniejsi?
U mnie napad lęku potrafił pojawić się zupełnie znikąd albo rozwijał się stopniowo – coraz gorsze samopoczucie, coraz więcej myśli i w końcu sam się nakręcałem tak mocno, że byłem przekonany, że zaraz umrę albo dostanę zawału. Kiedy brałem Afobam doraźnie, najbardziej czułem właśnie takie stopniowe „odpuszczanie” napięcia. Myśli przestawały pędzić, ciało się uspokajało i łatwiej było mi sobie powiedzieć, że to tylko lęk i nic złego się ze mną nie dzieje. Na stałe od kilku lat biorę Cital i dwa razy próbowałem już kończyć leczenie, ale po kilku miesiącach napady wracały. Afobam traktuję więc raczej jako pomoc na najgorsze momenty niż coś, co rozwiązuje cały problem.