Co ile brać antybiotyk Duomox?

Zwykle zaleca się przyjmowanie antybiotyku Duomox co 8 godzin. Jednak w niektórych przypadkach lekarz może zalecić inny schemat dawkowania, dlatego najlepiej skonsultować się z lekarzem, aby ustalić optymalny schemat przyjmowania leku.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/duomox/co-ile-brac-antybiotyk-duomox

Mam pytanie dotyczące antybiotyku Duomox. Lekarz przepisał mi go na zapalenie migdałków i wspomniał coś o dawkowaniu co 12 godzin, ale w aptece usłyszałem coś innego – że czasem można go brać co 8 godzin, zależnie od stanu pacjenta. Trochę mnie to zdezorientowało. Jak wy stosowaliście Duomox? Braliście co 12 czy co 8 godzin? Czy dawka różni się od tego, jak ciężkie jest zapalenie? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, bo nie chcę zrobić czegoś nie tak i przedłużyć choroby.

Miałem podobną sytuację kilka miesięcy temu, gdy zachorowałem na zapalenie zatok. Lekarz przepisał mi Duomox 1000 mg i jasno określił, że mam brać go co 12 godzin. Powiedział też, że kluczowe jest zachowanie regularnych odstępów, żeby utrzymać stały poziom leku w organizmie – ponoć to pomaga szybciej zwalczyć infekcję.

Ale powiem Ci, że wcześniej, jakieś 2 lata temu, gdy brałem Duomox na zapalenie oskrzeli, dawka była inna – 500 mg co 8 godzin. Wtedy faktycznie czułem, że trzeba pamiętać o każdej dawce, bo raz przegapiłem tabletkę i następnego dnia byłem znacznie słabszy. Dlatego teraz staram się być bardziej zdyscyplinowany.

Moja siostra, która jest pielęgniarką, tłumaczyła mi, że dawka i częstotliwość zależą od wielu czynników: rodzaju infekcji, wagi pacjenta, a nawet tego, jak nasz organizm radzi sobie z lekiem. Podobno lekarze coraz rzadziej przepisują dawki co 8 godzin, bo jest to mniej wygodne dla pacjentów i może prowadzić do pomyłek.

A jeśli chodzi o moje doświadczenie – Duomox zadziałał bardzo dobrze, ale muszę przyznać, że trochę mnie wykańczały te pierwsze dni leczenia. Miałem bóle brzucha i nudności, pewnie przez antybiotyk. Dlatego równolegle brałem probiotyk i jadłem lekkostrawne rzeczy. Może to też pomoże, jeśli zaczynasz kurację.