Odstęp między dawkami powinien wynosić 6-8 godzin, np. pierwsza rano, a druga po obiedzie. Należy unikać podawania leku bezpośrednio przed snem, w tym także przed drzemką w ciągu dnia.
Hej, mam pytanie do osób, które stosują Erdomed u dzieci – jaki odstęp czasowy robicie między kolejnymi dawkami zawiesiny? Ile godzin przerwy powinno być między pierwszą a drugą dawką, żeby wszystko było w porządku?
Cześć! Miałam podobny problem z dawkowaniem Erdomedu dla dziecka i mogę podpowiedzieć, jak to wyglądało u nas. Lek podawaliśmy dwa razy dziennie – pierwszą dawkę rano, a drugą zwykle wczesnym popołudniem, żeby zachować odstęp około 6-8 godzin. Ważne jest, żeby nie podawać leku bezpośrednio przed snem, bo może to utrudniać zasypianie, szczególnie jeśli dziecko ma wieczorem kaszel.
Najlepiej celować z drugą dawką na 2-3 godziny przed snem, ale nie później niż np. godzina 17:00. U nas sprawdził się schemat: rano przed śniadaniem i po obiedzie. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pisz – chętnie pomogę!