U mnie akurat były oba leki, więc mogę napisać z własnego doświadczenia, ale też od razu zaznaczam, że to są jednak dwa trochę inne preparaty i nie zawsze da się powiedzieć „ten lepszy”, bo dużo zależy od tego, co dokładnie wyszło w badaniu albo jakie są objawy.
Ja miałam Macmiror Complex 500 i Gynalgin, jak na zdjęciu. Macmiror był u mnie łagodniejszy w odczuciu — mniej pieczenia, mniej podrażnienia i ogólnie lepiej go tolerowałam. Miałam wrażenie, że bardziej pasuje przy takich mieszanych infekcjach, gdzie jest świąd, pieczenie, upławy i podejrzenie, że może być też grzybiczo-bakteryjnie. Plus jest taki, że Macmiror zawiera nifuratel i nystatynę, więc działa szerzej, również przeciwgrzybiczo, co dla mnie było ważne, bo po różnych lekach dopochwowych często łapałam potem typowo grzybicze objawy.
Gynalgin z kolei wydawał mi się „mocniejszy” i bardziej konkretny na bakteryjne sprawy, szczególnie gdy objawy przypominały infekcję bakteryjną, czyli nieprzyjemny zapach, wodniste/szarawe upławy albo stan zapalny połączony z dyskomfortem. Tylko u mnie Gynalgin był też bardziej drażniący — potrafił dawać pieczenie po założeniu tabletki i większe uczucie suchości/podrażnienia. Nie było to nie do wytrzymania, ale zdecydowanie czułam różnicę w porównaniu z Macmirorem.
Gdybym miała porównać bardzo prosto: Macmiror wybrałabym przy infekcji mieszanej albo gdy jest podejrzenie grzybicy razem z bakteriami, a Gynalgin bardziej przy infekcji bakteryjnej/rzęsistkowej lub kiedy potrzebne jest działanie metronidazolu. U mnie Macmiror był bardziej komfortowy, a Gynalgin bardziej „agresywny” w działaniu i odczuciach.
Ważne też, że po obu lekach może być wypływanie resztek globulki/tabletki, więc wkładka na noc to praktycznie konieczność. Przy Macmirorze miałam bardziej tłustawą, globulkową wydzielinę, a przy Gynalginie bardziej takie resztki tabletki i uczucie suchości. Dlatego komfort stosowania dla mnie zdecydowanie na plus dla Macmiroru, ale skuteczność zależy od tego, co dokładnie się leczy.
Ja bym tego nie traktowała tak, że jeden jest obiektywnie lepszy od drugiego. Macmiror był dla mnie delikatniejszy i bardziej „uniwersalny”, a Gynalgin bardziej celowany w bakteryjno-rzęsistkowe infekcje. Jeśli ktoś ma skłonność do nawrotów grzybicy po leczeniu, to Macmiror może wypaść korzystniej, bo ma też nystatynę. Jeśli natomiast problem jest bardziej bakteryjny, z zapachem i stanem zapalnym, Gynalgin może mieć większy sens.