Co zamiast Avamysu?

Zamiast Avamysu bez recepty można stosować spraye donosowe dostępne OTC, np. Flonase Sensimist (flutykazon furoinian – odpowiednik Avamys dostępny w USA bez recepty) lub w Polsce Nasometin Control, Allenasal Control czy Momester Control – zawierają mometazon, inny glikokortykosteroid o podobnym działaniu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/avamys/co-zamiast-avamysu/

Czy możecie mi doradzić, co można stosować zamiast Avamysu bez recepty? Używałam go przez kilka miesięcy i działał rewelacyjnie – nos drożny, żadnych ataków kichania, zero zatkania po nocy. Ale skończyła mi się recepta, a na wizytę u lekarza muszę trochę poczekać. Czy jest coś dostępnego w aptece bez recepty, co działa podobnie? Nie chodzi mi o zwykłe krople obkurczające, tylko coś, co naprawdę łagodzi stan zapalny i alergię. Macie coś sprawdzonego?

Też używałam Avamys i jak skończyła się recepta, to byłam przerażona, bo znowu zaczęło się kichanie, łzawienie i zatkany nos non stop. W aptece farmaceutka poleciła mi Nasometin Control, który jest bez recepty i ma mometazon, czyli bardzo podobną substancję do tej z Avamys. Zaczęłam go stosować codziennie rano, po jednym psiknięciu do każdego nozdrza – i serio, efekt prawie taki sam jak po Avamys.

Kupiłam Momester Control, bo też jest bez recepty i działa na tej samej zasadzie – to też steroid donosowy jak Avamys, tylko z inną substancją (mometazon). U mnie zadziałał bardzo dobrze, chociaż spray jest trochę inny – bardziej „mokry”, mniej delikatny niż Avamys, ale efekt praktycznie ten sam. Znam też osobę, która stosuje Allenasal Control i mówi, że też daje radę, więc te trzy (Nasometin, Momester, Allenasal) to praktycznie to samo, tylko inne firmy. Jak masz tylko alergię sezonową, to spokojnie wystarczy taki preparat OTC. A jeśli chcesz coś łagodniejszego, to możesz doraźnie spróbować Allergodil (to spray przeciwhistaminowy, nie steroidowy), ale on raczej działa krócej i trzeba go stosować częściej.