Kochana, spokojnie, bez paniki! @kamila25 Ja też kiedyś panikowałam, ale teraz wiem, że nie ma co od razu czarnych scenariuszy sobie rysować.
Słuchaj, ja biorę antykoncepcję już od 6 lat i nie zliczę, ile razy mi się zdarzyło zapomnieć tabletki… Nie jestem jakimś robotem, każdemu się zdarza. Pamiętam, jak kilka lat temu pojechałam na weekend do siostry i zostawiłam opakowanie w domu. Dwa dni bez tabletek! Oczywiście wpadłam w panikę, ale lekarz mi wtedy powiedział, że jeśli jest się w drugim tygodniu i przedtem regularnie brało tabletki, to nie trzeba się aż tak martwić.
Jeśli to tylko jedna tabletka i jesteś w drugim tygodniu, to po prostu weź ją jak najszybciej, nawet jeśli to oznacza, że weźmiesz dwie na raz. Jeśli wcześniej brałaś je regularnie, to ochrona powinna być zachowana. Gdyby to był pierwszy tydzień, to bym się bardziej martwiła, bo wtedy ryzyko jest większe… Ale w twoim przypadku raczej luz.
Co do stosunku – jeśli nie było więcej pominięć, to raczej nic złego się nie stanie, ale dla świętego spokoju możesz przez kilka dni używać dodatkowego zabezpieczenia, żeby się nie stresować. Ja np. zawsze noszę w torebce kilka prezerwatyw „na wszelki wypadek”, bo serio – życie różne figle płata.
Pamiętam, jak kiedyś moja koleżanka wpadła w panikę, bo zapomniała dwóch tabletek pod rząd i od razu zaczęła googlować jakieś bzdury, że na pewno jest w ciąży. Poszła do lekarza, a ten się tylko uśmiechnął i powiedział, że prawdopodobieństwo jest, ale nie takie wielkie, jak sobie wyobrażała. Więc pamiętaj – lepiej działać na spokojnie i nie wpadać w panikę.
A tak swoją drogą, dziewczyny, macie jakieś sposoby na pamiętanie o tabletkach? Bo ja ustawiam przypomnienie w telefonie, ale i tak czasem olewam…