Jeśli zapomnisz przyjąć jedną tabletkę Vibin Mini, najważniejsze jest szybkie podjęcie działań. Skuteczność antykoncepcyjna może być zachowana, o ile działasz w odpowiednim czasie i stosujesz dodatkowe zabezpieczenia, gdy to konieczne. Reakcja na pominiętą tabletkę zależy od tego, ile czasu minęło od planowanego przyjęcia oraz na którym tygodniu opakowania jesteś.
Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące tabletek Vibin Mini. Wczoraj zapomniałam wziąć jednej tabletki (to była tabletka z drugiego tygodnia opakowania). Zorientowałam się dopiero dzisiaj, kiedy przyszła pora na kolejną dawkę. Czy powinnam wziąć dwie tabletki naraz? I co z ochroną antykoncepcyjną – czy jestem teraz mniej chroniona? Jak sobie z tym radzicie, jeśli przydarzy się Wam coś takiego? Będę wdzięczna za każdą radę!
Hej! Też mi się to zdarzyło kilka razy, więc rozumiem Twój stres. Według ulotki Vibin Mini, jeśli zapomnisz o tabletce w drugim tygodniu, a regularnie brałaś wszystkie wcześniejsze, to ochrona antykoncepcyjna powinna być zachowana. Z tego, co pamiętam, trzeba jak najszybciej wziąć pominiętą tabletkę, nawet jeśli oznacza to wzięcie dwóch naraz (tej zapomnianej i tej regularnej).
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że staram się unikać takich sytuacji, ustawiając przypomnienie w telefonie – to naprawdę pomaga! Raz zapomniałam w pierwszym tygodniu i musiałam stosować dodatkowe zabezpieczenie przez tydzień, co było trochę kłopotliwe. Mam koleżankę, która w takich przypadkach zawsze radzi się lekarza lub farmaceuty – to też dobra opcja, jeśli masz wątpliwości.
A tak na marginesie, jeśli często zapominasz, może rozważ zmianę metody antykoncepcji? Ja teraz myślę o plastrach albo wkładce, bo trochę stresuje mnie ciągłe pilnowanie godzin. Trzymam kciuki, żeby wszystko się u Ciebie wyjaśniło!