Jak się liczy cykl przy tabletkach?

Liczenie cyklu podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych różni się od liczenia naturalnego cyklu miesiączkowego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tabletki-antykoncepcyjne/jak-sie-liczy-cykl-przy-tabletkach

Hej, dziewczyny!

Mam pytanie do Was, bo internet niewiele mi pomógł, a ulotki czasami wprowadzają tylko większy mętlik w głowie. Jak to u Was wygląda ze liczeniem pierwszego dnia cyklu przy antykoncepcji hormonalnej? Chodzi mi konkretnie o schemat 21 tabletek + 7 dni przerwy. Czy pierwszy dzień cyklu to ten, w którym zaczynacie nowy blister? Na logikę wydaje mi się, że tak, ale wolałabym to od kogoś usłyszeć, bo w gabinecie zapomniałam o to zapytać.

I jeszcze jedno: w ulotce piszą o krwawieniu z odstawienia w czasie przerwy – czyli to jest jedyne krwawienie w trakcie całego cyklu? Czy po nim pojawia się jeszcze to “właściwe” miesiączkowe? Może Wy wiecie, bo ja już trochę się w tym gubię…

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!

Tak, można przyjąć, że pierwszy dzień „cyklu” to moment rozpoczęcia nowego blistra.

Co do krwawienia – podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych mówimy wyłącznie o krwawieniu z odstawienia. Schemat wygląda następująco: przez 21 dni przyjmujesz tabletki z hormonami, które hamują owulację, a potem robisz 7-dniową przerwę lub przyjmujesz placebo (bez substancji czynnych). W trakcie tej przerwy następuje spadek poziomu hormonów, co wywołuje krwawienie z odstawienia. Jest to jedyne krwawienie w całym cyklu i nie jest to „właściwa” miesiączka, bo w rzeczywistości nie dochodzi do owulacji ani typowego cyklu miesiączkowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przyjmowanie tabletek, powinnaś wziąć pierwszą tabletkę w pierwszym dniu swojej miesiączki.

Kolejne krwawienie pojawi się podczas 7-dniowej przerwy, po zakończeniu wszystkich 21 tabletek z blistra. Oznacza to, że pierwsze krwawienie po rozpoczęciu stosowania tabletek może wystąpić nieco wcześniej, niż miałoby to miejsce w naturalnym cyklu.

Po upływie 7 dni przerwy (bez względu na to, czy krwawienie już się skończyło, czy jeszcze trwa), zaczynasz nowy blister tabletek.