Pominięcie tabletki placebo Vibin

Jeśli pominiesz tabletkę placebo (białą) w czwartym rzędzie blistra Vibin, skuteczność antykoncepcyjna pozostaje zachowana. Tabletki placebo nie zawierają substancji czynnych i są przeznaczone do utrzymania nawyku codziennego zażywania tabletek, pomagając jednocześnie zainicjować krwawienie z odstawienia, co symuluje naturalny cykl. Dlatego pominięcie takiej tabletki nie zaburzy harmonii hormonalnej ani nie zmniejszy ochrony przed ciążą.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/vibin/pominiecie-tabletki-placebo-vibin

Co się stanie, jeśli pominę tabletkę placebo Vibin? Zapomniałam wziąć ją wczoraj i zastanawiam się, czy to w jakiś sposób wpłynie na skuteczność antykoncepcji. Czy muszę się martwić, czy po prostu przejść do następnej tabletki zgodnie z harmonogramem?

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że pominięcie tabletki placebo nie powinno być powodem do niepokoju. Placebo w Vibinie jest tam głównie po to, żebyś łatwiej utrzymała regularność w codziennym przyjmowaniu tabletek. Właściwe działanie antykoncepcyjne zapewniają te aktywne tabletki, które przyjmujesz przez pierwsze trzy tygodnie cyklu.

Sama czasami zapominam o tabletkach placebo, zwłaszcza w weekendy, kiedy mam inne rytuały dnia. Nigdy nie miało to żadnego wpływu na moją ochronę, bo przecież w tym czasie już jesteś w ‘okresie przerwy’ i ochrona jest utrzymana, pod warunkiem, że wszystkie aktywne tabletki były przyjęte prawidłowo.

Jeśli jednak masz wątpliwości, czy wszystko robisz zgodnie z instrukcją, zawsze warto spojrzeć do ulotki albo poradzić się farmaceuty – mnie to pomogło w kilku sytuacjach, kiedy nie byłam pewna.