Vibin mini, jak wiele hormonalnych środków antykoncepcyjnych, może prowadzić do niewielkiego przyrostu masy ciała, choć efekt ten zależy od indywidualnych reakcji organizmu. Przyrost masy jest najczęściej efektem zatrzymywania wody w organizmie lub wpływu na apetyt, co nie oznacza rzeczywistego przyrostu tkanki tłuszczowej.
Cześć dziewczyny! Mam pytanie do Was – czy któraś z Was zauważyła, że po tabletkach Vibin Mini przytyła? Słyszałam różne opinie, ale sama dopiero zaczynam je brać i trochę się martwię, czy waga mi nie skoczy. Jak to było u Was? Dzięki za odpowiedzi!
Hej! Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że brałam Vibin Mini przez około pół roku i nie zauważyłam, żeby waga mi jakoś znacząco poszła w górę. Na początku czułam lekkie zatrzymanie wody w organizmie – takie uczucie opuchnięcia, szczególnie w nogach i dłoniach – ale po pierwszym miesiącu wszystko wróciło do normy.
Moja koleżanka miała trochę inaczej. Twierdzi, że przybrała na wadze jakieś 2-3 kg, ale po rozmowie z ginekologiem okazało się, że to nie tyle same tabletki, co zwiększony apetyt, który czasem mogą powodować hormony. Jak zaczęła bardziej kontrolować, co je, waga wróciła do poprzedniego poziomu.
Ogólnie wydaje mi się, że każdy reaguje inaczej. Niektóre dziewczyny czują się świetnie i w ogóle nie widzą różnicy, a inne zauważają zmiany, które bardziej wynikają z zatrzymania wody albo zmian apetytu, niż z faktycznego tycia. Jeśli zaczniesz coś zauważać, warto spróbować więcej się ruszać i pić dużo wody – u mnie to działało na uczucie „ciężkości”.
Powodzenia! Myślę, że nie ma co się martwić na zapas, tylko obserwuj, jak reaguje Twój organizm.