Jak przesunąć okres tabletkami Vibin?

Przesunięcie okresu przy stosowaniu Vibin jest proste. Wystarczy po zakończeniu 21 żółtych tabletek z pierwszego blistra pominąć 7 białych tabletek placebo i natychmiast rozpocząć przyjmowanie kolejnego opakowania od żółtych tabletek. Dzięki temu krwawienie zostaje opóźnione, a okres pojawi się dopiero po zakończeniu drugiego blistra, gdy zdecydujesz się na 7-dniową przerwę lub przejście na białe tabletki.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/vibin/jak-przesunac-okres-tabletkami-vibin

Mam pytanie dotyczące tabletek Vibin. Zastanawiam się, czy da się przesunąć okres, stosując te tabletki, i jak to zrobić? Czy wystarczy pominąć przerwę między opakowaniami, czy lepiej skonsultować to z lekarzem? Może ktoś z Was ma doświadczenie z przesuwaniem cyklu za pomocą Vibin? Jak się po tym czułyście? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!

Przesuwanie okresu za pomocą tabletek antykoncepcyjnych, takich jak Vibin, jest całkiem proste i dość popularne, zwłaszcza gdy planujesz wakacje, ślub czy inne ważne wydarzenie. Sama kilka razy to robiłam. Wystarczy, że po zakończeniu jednego blistra od razu zaczniesz nowy, pomijając te placebo (jeśli masz Vibin z tabletkami placebo na końcu). Dzięki temu nie dostaniesz krwawienia z odstawienia, a Twój cykl się “przesunie”.

U mnie to działało bez problemu, ale przyznam, że miałam raz drobne plamienia w trakcie drugiego opakowania. To podobno normalne, bo organizm może się trochę “buntować”. Poza tym czułam się dobrze – żadnych większych skutków ubocznych. Pamiętaj tylko, że każda z nas reaguje inaczej. Jeśli bierzesz Vibin krótko albo masz jakieś wątpliwości, lepiej dopytaj swojego ginekologa.