Co zrobić jeśli pominięto tabletkę Vibin Mini?

Hej! Też mi się to zdarzyło kilka razy, więc rozumiem Twój stres. Według ulotki Vibin Mini, jeśli zapomnisz o tabletce w drugim tygodniu, a regularnie brałaś wszystkie wcześniejsze, to ochrona antykoncepcyjna powinna być zachowana. Z tego, co pamiętam, trzeba jak najszybciej wziąć pominiętą tabletkę, nawet jeśli oznacza to wzięcie dwóch naraz (tej zapomnianej i tej regularnej).

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że staram się unikać takich sytuacji, ustawiając przypomnienie w telefonie – to naprawdę pomaga! Raz zapomniałam w pierwszym tygodniu i musiałam stosować dodatkowe zabezpieczenie przez tydzień, co było trochę kłopotliwe. Mam koleżankę, która w takich przypadkach zawsze radzi się lekarza lub farmaceuty – to też dobra opcja, jeśli masz wątpliwości.

A tak na marginesie, jeśli często zapominasz, może rozważ zmianę metody antykoncepcji? Ja teraz myślę o plastrach albo wkładce, bo trochę stresuje mnie ciągłe pilnowanie godzin. Trzymam kciuki, żeby wszystko się u Ciebie wyjaśniło! :blush: