Co zrobić po odklejeniu plastra antykoncepcyjnego Evra?

Jeżeli odklei się plaster antykoncepcyjny Evra, kluczowe jest jak najszybsze działanie w zależności od tego, ile czasu minęło od momentu odklejenia. Ochrona antykoncepcyjna może zostać zachowana, ale wymaga przestrzegania pewnych zasad.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/evra-plastry/co-zrobic-po-odklejeniu-plastra-antykoncepcyjnego-evra

Dzisiaj zdjąłam swój pierwszy plaster i jestem zszokowana tym, co zobaczyłam! Po jego usunięciu odkryłam na skórze ramienia około 20-30 małych, białych pryszczy, które przypominają potówki. To naprawdę niepokojący widok. Brzegi plastra były lekko zabrudzone, co może świadczyć o tym, że nie przylegał on idealnie, ale to środek wydaje się mieć większy problem – po zdjęciu nie kleił już do ręki, co może sugerować, że pod plaster dostała się woda.

Obecnie nie jestem pewna, czy nadal jestem odpowiednio chroniona przed ciążą, a także czy wystąpienie tych pryszczy jest typową reakcją. To wygląda naprawdę nieładnie i niepokoi mnie to. Na próbę nakleiłam kolejny plaster na pośladek, aby zobaczyć, czy reakcja będzie podobna, ale już teraz odczuwam pewne drętwienie nogi, podobnie jak wcześniej w ramieniu, na którym nosiłam plaster.

Nie martw się, jeśli plaster był przyklejony, wszystko powinno być w porządku. Ja również zauważyłam, że moja skóra pod plasterkiem wydaje się być jakby spocona, a sam plaster po zdjęciu nie klei się ponownie. Te małe pryszcze, które opisujesz, mogą być reakcją alergiczną na klej użyty w plasterku.

Możliwe, że masz szczególnie wrażliwą skórę na tym obszarze lub po prostu Evra nie jest odpowiednim produktem dla Ciebie z powodu uczulenia na klej.