Skuteczność plastrów antykoncepcyjnych Evra wynosi około 99% przy prawidłowym stosowaniu, co czyni je jednym z najskuteczniejszych środków antykoncepcji hormonalnej. Jednak mogą istnieć czynniki, które tę skuteczność obniżają. Odpowiednie stosowanie plastrów, regularna wymiana oraz unikanie niektórych leków i substancji są kluczowe dla zachowania ich pełnej efektywności:
Mam pewien problem, który towarzyszy mi od momentu rozpoczęcia stosowania drugiego opakowania plastrów. Już pierwszego dnia, kiedy przykleiłam plaster, zauważyłam, że jego brzegi słabo się trzymają. Choć plaster nie odpadł całkowicie, jego wygląd, szczególnie brzegi, pozostawiają wiele do życzenia. Jutro planuję go zmienić, ale nurtuje mnie pytanie – czy mimo tych wszystkich problemów z przyleganiem, plaster nadal działa skutecznie?
Szczerze mówiąc, z plastrami bywa różnie. Czasami plasterek trzyma się idealnie przez cały tydzień bez żadnych zagnieceń. Inne razy, już kilka godzin po aplikacji, mogą pojawić się fałdki, które sprawiają, że wygląda na to, jakby plaster powinien być zmieniony. Te drobne odklejenia brzegów czy fałdki nie wpływają na efektywność plastra. Aby przestał działać, musiałby się całkowicie odkleić. Stosuję plastry już od półtora roku i też miewałam momenty paniki, gdy plaster się trochę odkleił. Ale nie martw się – wszystko jest w porządku. Głowa do góry!
Cześć dziewczyny, mam pytanie odnośnie stosowania plastrów Evra. Zastanawiam się, czy słyszałyście o przypadkach ciąży podczas ich używania? Stosuję je od lutego i dotąd byłam przekonana o ich skuteczności, ale ostatnio pojawiły się pewne wątpliwości. W czasie ostatniej przerwy na odstawienie, plamienie pojawiło się trzy dni później niż zwykle i było inne niż zazwyczaj. Zrobiłam test ciążowy około godziny 23, który w ciągu minuty pokazał, że nie jestem w ciąży. Jednak gdy sprawdziłam go ponownie następnego dnia, zobaczyłam bardzo słabą drugą kreseczkę. Teraz czuję się dziwnie, bolą mnie piersi, często biegnę do toalety i mam różne zachcianki, które tłumaczę sobie jako skutki uboczne stosowania plastrów. Moja przyjaciółka również miała podobną sytuację z testem, który początkowo pokazał jedną kreseczkę, a po godzinie pojawiła się druga, choć słaba. Zignorowała to, myśląc, że po godzinie test nie jest już wiarygodny, ale potem okazało się, że jest w ciąży. Czy któraś z Was miała podobne doświadczenia, że test na początku wykazał brak ciąży, a potem okazało się inaczej? Czy plamienie z odstawienia może rzeczywiście wystąpić nawet w ciąży? Pozdrawiam!