Ile dni po odklejeniu plastra Evra jest okres?

Po odklejeniu trzeciego plastra Evra krwawienie z odstawienia, przypominające miesiączkę, zwykle pojawia się 2-3 dni później. Krwawienie to trwa zwykle od 3 do 5 dni i jest zazwyczaj mniej obfite niż normalna miesiączka, ale czas i intensywność mogą się różnić w zależności od organizmu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/evra-plastry/ile-dni-po-odklejeniu-plastra-evra-jest-okres

Dziewczyny, jestem bardzo zaniepokojona. Wcześniej stosowałam tabletki Yasminelle, a po zakończeniu siedmiodniowej przerwy przeszłam na plaster Evra. W dzień, kiedy nakleiłam pierwszy plaster (poniedziałek), doszło do stosunku bez dodatkowego zabezpieczenia. Tydzień później nakleiłam kolejny plaster, miałam drobne problemy z jego przyczepnością, bo lekko przykleił mi się do palca, ale ostatecznie trzymał się dobrze. Pierwszy plaster na łopatce odkleił się na moment, ale potem przylegał idealnie, drugi miał lekko pofałdowane boki, a trzeci nakleiłam już prawie perfekcyjnie, choć lekko go dotknęłam palcem.

Teraz jestem w czwartym tygodniu, czyli po okresie, kiedy powinnam nosić plaster, i zdjąłam go w poniedziałek, ale okres się nie pojawił. Bardzo się boję, czy mogłam zrobić coś źle? Czy możliwe jest, że jestem w ciąży? Proszę, odpowiedzcie.

Być może w Twoim przypadku dawka estrogenów w plastrach Evra jest zbyt niska. Powinnaś jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, który może zlecić badania hormonalne, aby dokładnie ocenić poziom Twoich hormonów. Na podstawie wyników specjalista będzie mógł dobrać odpowiednią metodę antykoncepcji, która lepiej dopasuje się do potrzeb Twojego organizmu i zapewni skuteczną ochronę.

Spokojnie, nie panikuj. Sama używam plastrów Evra i u mnie krwawienie pojawia się dopiero około 6. dnia po odklejeniu ostatniego plastra. Warto dokładnie przeczytać ulotkę, bo brak krwawienia może być efektem zmiany metody antykoncepcji lub pojawić się z lekkim opóźnieniem, co jest całkowicie normalne.

Swoją drogą, plastry mają swoje wady. Już po jednym dniu często wyglądają nieestetycznie – brzegi się brudzą, a sam plaster potrafi częściowo się odklejać, co jest irytujące w codziennym użytkowaniu. Nie każdemu pasuje taka forma antykoncepcji, ale daj sobie chwilę na ocenę, czy to rozwiązanie jest dla Ciebie odpowiednie.

Nie martw się, fałdowanie plastrów to nic niezwykłego. Trudno byłoby, żeby plaster ani trochę się nie pofałdował lub nie zagiął, chyba że w ogóle byś się nie ruszała. To naturalne, że w trakcie użytkowania mogą się lekko odkształcać.

Sama miałam podobne doświadczenia w pierwszych trzech cyklach z Evra. Krwawienie pojawiało się dopiero w trakcie drugiego plastra kolejnego cyklu, mimo że już dwa tygodnie wcześniej miałam objawy zapowiadające okres, takie jak ból brzucha. Z czasem wszystko się unormowało – organizm po prostu potrzebował chwili, żeby przyzwyczaić się do nowej formy antykoncepcji.

Moim zdaniem to za wcześnie, żeby podejrzewać ciążę. Daj sobie czas, bo stres może dodatkowo opóźnić krwawienie. Poczekaj spokojnie, a jeśli wciąż będziesz miała wątpliwości, możesz skonsultować się z lekarzem dla własnego spokoju.

Zrobiłam test ciążowy i wynik wskazał, że nie jestem w ciąży, i dodatkowo na szczęście okres właśnie się pojawił. Muszę jednak przyznać, że nie mam pełnego zaufania do testów ciążowych. Podczas wakacji miałam sytuację, gdzie przez ponad miesiąc nie miałam okresu, zrobiłam aż trzy testy, a wszystkie wyszły pozytywne. Byłam przerażona, ale po wykonaniu badania beta HCG okazało się, że wcale nie byłam w ciąży.

Co do plastrów, osobiście uważam je za bardzo wygodną metodę antykoncepcji. Działają przez skórę, co eliminuje konieczność codziennego pamiętania o tabletkach. W moim przypadku trzymają się bardzo dobrze – czasem mam wręcz problem, żeby je odkleić podczas zmiany.

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i wsparcie!