Spożywanie alkoholu podczas stosowania leku Concoram jest niewskazane. Alkohol i Concoram działają oba na układ sercowo-naczyniowy, co może prowadzić do nieprzewidzianych i potencjalnie niebezpiecznych interakcji.
Czy stosując Concoram można pić alkohol? Biorę go od kilku tygodni na nadciśnienie (bisoprolol + amlodypina), ciśnienie się uspokoiło, ale zbliża się rodzinne spotkanie. Nie mówię o upijaniu się, tylko lampka wina albo jedno piwo. Trochę się boję, bo na początku leczenia miałam lekkie zawroty głowy i nie wiem, czy alkohol tego nie nasili. Jak to u Was wyglądało w praktyce?
U mnie Concoram jest już prawie rok. Na początku też się stresowałam, bo wszędzie straszą, a człowiek chciałby normalnie funkcjonować. Z mojego doświadczenia: na starcie leczenia alkohol to kiepski pomysł. Ja wypiłam wtedy pół kieliszka wina na imieninach i skończyło się tym, że zrobiło mi się słabo, kręciło się w głowie i musiałam usiąść. Ciśnienie chyba mi po prostu poleciało w dół.
Po kilku miesiącach organizm się przyzwyczaił. Teraz jak wypiję jedno piwo albo lampkę wina do kolacji, to nic się nie dzieje, ale pilnuję, żeby nie było to na pusty żołądek i zawsze piję wodę. Zauważyłam też, że jak jest gorąco albo jestem zmęczona, to alkohol wchodzi gorzej. Koleżanka z pracy też bierze Concoram i mówiła dokładnie to samo – nie tragedia, ale trzeba uważać. W skrócie: da się, tylko z głową i obserwować organizm.
Concoram i alkohol to średnie połączenie, ale nie jest to też tak, że człowiek nie może normalnie żyć. U mnie największy problem był na początku – senność, zmęczenie i takie uczucie „jakbym miała watę w głowie”. Wtedy nawet jedno piwo robiło ze mnie zombie.
Teraz biorę lek dłużej i wiem, że im mniej alkoholu, tym lepiej się czuję. Jak już się zdarzy – jakieś wesele czy święta – to kończy się na jednym drinku i stop. Znam osoby, które kompletnie zrezygnowały z alkoholu, bo mówiły, że nie warto ryzykować zawrotów czy omdlenia.