Lek Concor jest beta-blokerem, który jest używany do leczenia schorzeń takich jak nadciśnienie tętnicze i choroby serca. Wszystko, co wpływa na działanie organizmu podczas leczenia, powinno być uważnie rozważane, a spożywanie alkoholu nie jest wyjątkiem.
Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące przyjmowania Concoru i picia alkoholu. Czy można pić alkohol, będąc na Concorze? Chodzi mi głównie o rodzinne imprezy – nie chcę przesadzać, ale czasem chciałbym się napić. Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie?
Hej! @Killer Ja też jem Concor od paru lat i mogę Ci opowiedzieć, jak to u mnie wyglądało. Na początku bałem się, że alkohol może zepsuć działanie leku, więc starałem się ograniczać picie. Ale gdy pojawiła się rodzinna impreza, postanowiłem spróbować kieliszka wina.
Nie przesadziłem – tylko jeden kieliszek i zauważyłem, że czuję się normalnie. Moje ciśnienie trochę się obniżyło, ale nic strasznego. Ważne jest, żeby nie przesadzać i nie pić dużo alkoholu, bo wtedy możesz poczuć się zawroty głowy albo osłabienie.
Podczas imprezy pilnowałem, żeby pić powoli i dużo wody. Dzięki temu uniknąłem nieprzyjemnych efektów. Oczywiście każdy reaguje inaczej, więc najlepiej zaczynać ostrożnie. Jeśli masz wątpliwości, pogadaj ze swoim lekarzem. Dla mnie picie okazjonalnie na rodzinnych spotkaniach nie było problemem, ale zawsze trzeba słuchać swojego ciała.