Czy Concor Cor jest na nerwicę?

Concor Cor, znany również pod swoim substancją czynną, bisoprolelem, jest lekiem z grupy beta-blokerów. Głównymi wskazaniami do stosowania tego leku są nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca oraz dławica piersiowa. Leki te działają przez blokowanie efektów adrenaliny i innych stymulujących hormonów na serce, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, spowolnienia tętna i zmniejszenia obciążenia serca.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/concor-cor/czy-concor-cor-jest-na-nerwice

Zwracam się z pytaniem do osób, które miały doświadczenie z odstawianiem leku Concor Cor. Stosuję go od około 10 miesięcy, a początkowo został mi przepisany przez kardiologa w związku z epizodami gwałtownych uderzeń serca oraz krótkotrwałego przyspieszania jego pracy (trwającego 3-5 sekund). Wszystkie badania, takie jak morfologia, USG serca, Holter czy pomiar ciśnienia (utrzymujące się na poziomie 120/80), wyszły w normie.

Lek był zalecony, aby uspokoić serce, obniżyć tętno i jednocześnie złagodzić objawy, które lekarz powiązał także z napięciem nerwowym – prawdopodobnie będącym efektem nerwicy. Miał on więc działać nie tylko na serce, ale również wspierać organizm w radzeniu sobie z objawami lękowymi.

Obecnie, po konsultacji z lekarzem rodzinnym, dostałem zalecenie odstawiania leku w sposób następujący: 1 tabletka co drugi dzień, a następnie co trzeci dzień. Szukając informacji, zauważyłem, że na forach najczęściej pojawiają się inne schematy odstawiania, dlatego chciałbym zapytać:

1. Czy ktoś z Was miał podobne zalecenia odstawiania Concor Cor? Jak to u Was wyglądało?
  2. Czy takie stopniowe zmniejszanie dawek sprawdziło się w Waszym przypadku?
  3. Jakie mieliście objawy po odstawieniu, zwłaszcza jeśli lek był stosowany przy podobnych problemach, w tym w związku z nerwicą?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i podzielenie się doświadczeniami!

Ja również stosowałam Concor Cor w takiej samej dawce, przepisany z powodu szybkiego bicia serca. Po roku lekarz zalecił mi jego odstawienie, ponieważ sama nie widziałam większego sensu w kontynuacji leczenia. Z tego, co mi tłumaczył, tak mała dawka jak ta może być odstawiona nawet z dnia na dzień, ponieważ nie powinna wywołać żadnych negatywnych skutków w organizmie. Oczywiście większe dawki wymagają stopniowego zmniejszania.

Obecnie przyjmuję inny lek o podobnym działaniu, który zadziałał na mnie bardziej pozytywnie. Uważam, że możesz spokojnie postępować zgodnie z zaleceniem swojego lekarza, ponieważ sposób, w jaki masz odstawiać lek, wydaje się bezpieczny. Nie sądzę, żeby miało się wydarzyć coś niepokojącego.