Kiedy można pić alkohol po Pramolanie?

Podczas leczenia Pramolanem zdecydowanie zaleca się unikanie spożywania alkoholu, ponieważ alkohol może nasilać działanie uspokajające i sedatywne leku, prowadząc do znacznego osłabienia czujności, zmniejszenia zdolności reakcji oraz pogorszenia koordynacji ruchowej. Alkohol może również zwiększać ryzyko wystąpienia innych działań niepożądanych związanych z Pramolanem.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/pramolan/kiedy-mozna-pic-alkohol-po-pramolanie

Zbliżają się święta, a w mojej rodzinie Wigilia to czas, kiedy alkohol leje się strumieniami. Szczególnie mój wujek, który ma problem z alkoholem, zawsze namawia wszystkich do picia. Obecnie biorę Pramolan na nerwicę i zastanawiam się, czy mogę pozwolić sobie na lampkę wina podczas świątecznej kolacji. Czy ktoś z Was miał doświadczenia z łączeniem Pramolanu i alkoholu? Jakie były tego skutki? Nie chcę sprawić przykrości rodzinie, ale też dbam o swoje zdrowie.

U nas w rodzinie to samo – alkohol na stole, a wujek pierwszy do polewania. Zapytałam lekarza i powiedział, żeby unikać alkoholu przy tym leku, bo może nasilić senność i osłabić koncentrację. Na Wigilii powiedziałam, że biorę leki i nie mogę pić. Trochę się krzywili, ale dali spokój. Zdrowie ważniejsze. Lepiej odmówić niż ryzykować skutki uboczne.

Trzymaj się i wesołych świąt!