Czy można pić alkohol na lek Xarelto?

Chociaż nie ma bezpośrednich przeciwwskazań dotyczących spożywania alkoholu podczas przyjmowania Xarelto (rywaroksabanu), zaleca się ostrożność i umiarkowanie w spożywaniu alkoholu. Xarelto to lek przeciwzakrzepowy, który działa poprzez hamowanie czynnika Xa, co prowadzi do zmniejszenia krzepliwości krwi.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/xarelto/czy-mozna-pic-alkohol-na-lek-xarelto

Witajcie, moje pytanie może wydawać się nieco specyficzne, ale jestem ciekaw, czy ktoś miał podobne doświadczenia. Z powodu przewlekłej arytmii serca od kilku miesięcy stosuję Xarelto, aby zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Jednak zbliża się okres świąteczny, pełen rodzinnych spotkań i uroczystości, gdzie tradycyjnie w mojej rodzinie towarzyszy nam alkohol. Czy ktoś z Was pił alkohol będąc na terapii Xarelto? Jakie były wasze doświadczenia?

@Wiesiek788 Po diagnozie zakrzepicy zaczęłem stosować Xarelto i również zastanawiałem się nad wpływem alkoholu na leczenie. Porozmawiałem o tym z moim lekarzem, który powiedział, że umiarkowane spożycie może nie stanowić dużego problemu, ale duża ilość alkoholu zwiększa ryzyko krwawienia, co może być niebezpieczne.

Wziąłem to sobie do serca i postanowiłem ograniczyć alkohol do minimum. Raz zdecydowałem się na małą lampkę wina na specjalną okazję i nie miałem żadnych negatywnych skutków, ale był to świadomy wybór z mojej strony po konsultacji z lekarzem. Moja rada? Porozmawiaj z lekarzem o swojej sytuacji, zanim zdecydujesz się na alkohol, i zawsze podchodź do tego z dużą ostrożnością. Lepiej dmuchać na zimne, kiedy chodzi o leki i alkohol!