Chociaż nie ma bezpośrednich przeciwwskazań dotyczących spożywania alkoholu podczas przyjmowania Xarelto (rywaroksabanu), zaleca się ostrożność i umiarkowanie w spożywaniu alkoholu. Xarelto to lek przeciwzakrzepowy, który działa poprzez hamowanie czynnika Xa, co prowadzi do zmniejszenia krzepliwości krwi.
Witajcie, moje pytanie może wydawać się nieco specyficzne, ale jestem ciekaw, czy ktoś miał podobne doświadczenia. Z powodu przewlekłej arytmii serca od kilku miesięcy stosuję Xarelto, aby zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Jednak zbliża się okres świąteczny, pełen rodzinnych spotkań i uroczystości, gdzie tradycyjnie w mojej rodzinie towarzyszy nam alkohol. Czy ktoś z Was pił alkohol będąc na terapii Xarelto? Jakie były wasze doświadczenia?
@Wiesiek788 Po diagnozie zakrzepicy zaczęłem stosować Xarelto i również zastanawiałem się nad wpływem alkoholu na leczenie. Porozmawiałem o tym z moim lekarzem, który powiedział, że umiarkowane spożycie może nie stanowić dużego problemu, ale duża ilość alkoholu zwiększa ryzyko krwawienia, co może być niebezpieczne.
Wziąłem to sobie do serca i postanowiłem ograniczyć alkohol do minimum. Raz zdecydowałem się na małą lampkę wina na specjalną okazję i nie miałem żadnych negatywnych skutków, ale był to świadomy wybór z mojej strony po konsultacji z lekarzem. Moja rada? Porozmawiaj z lekarzem o swojej sytuacji, zanim zdecydujesz się na alkohol, i zawsze podchodź do tego z dużą ostrożnością. Lepiej dmuchać na zimne, kiedy chodzi o leki i alkohol!