Czy Adablix to to samo co Clatra?

Tak, Adablix i Clatra są obie markami leku zawierającego bilastynę jako substancję czynną. Bilastyna jest antyhistaminową substancją czynną używaną w leczeniu objawów alergicznych, takich jak katar sienny, pokrzywka czy inne reakcje alergiczne. Obydwa leki działają przez blokowanie działania histaminy, substancji chemicznej, która jest wydzielana w organizmie w odpowiedzi na alergen i która powoduje objawy alergii.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/adablix/czy-adablix-to-to-samo-co-clatra

Cześć wszystkim! Właśnie dopadła mnie alergia, a za godzinę mam ważne spotkanie. W apteczce znalazłem Adablix. Czy to to samo co Clatra? Czy mogę go teraz wziąć, żeby szybko poczuć ulgę?

Hej! Miałem podobną sytuację jakiś czas temu. Adablix i Clatra zawierają tę samą substancję czynną – bilastynę, więc działają identycznie.

Jeśli nie masz przeciwwskazań do stosowania bilastyny, możesz śmiało wziąć Adablix. Z mojego doświadczenia, lek zaczyna działać po około 1–2 godzinach od zażycia, a efekt utrzymuje się przez 24 godziny. Pamiętaj, żeby przyjąć tabletkę na czczo – godzinę przed lub dwie godziny po jedzeniu czy piciu soku, bo pokarm i soki mogą zmniejszać jej skuteczność.

Mam nadzieję, że szybko poczujesz ulgę i spotkanie pójdzie gładko!