Czy Hitaxa to to samo co Clatra?

Hitaxa i Clatra to dwa różne leki przeciwhistaminowe drugiej generacji stosowane w leczeniu objawów alergii, jednak zawierają różne substancje czynne.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/hitaxa/czy-hitaxa-to-to-samo-co-clatra

Ja stosowałam i Hitaxę, i Clatrę, więc wrzucam zdjęcie obu opakowań, bo może komuś się przyda takie porównanie z praktyki. U mnie to wyglądało dokładnie tak, jak jest napisane w artykule — Clatra sprawdzała się lepiej wtedy, kiedy alergia była mocniejsza, szczególnie przy dużym katarze, ciągłym kichaniu i swędzeniu nosa. Miałam wrażenie, że działała trochę konkretniej i bardziej „trzymała” objawy.

Z kolei Hitaxa była dla mnie wygodniejsza na co dzień. Brałam ją wtedy, kiedy objawy były lżejsze albo umiarkowane i w wielu sytuacjach w zupełności mi wystarczała. Duży plus jest taki, że po prostu łatwiej ją brać, bez takiego pilnowania jedzenia. Przy Clatrze to było dla mnie trochę upierdliwe, bo trzeba pamiętać o odstępie od posiłku i soków, a jak ktoś żyje normalnie, w biegu, to nie zawsze się chce tego pilnować.

Jeśli chodzi o sam efekt, to u mnie Clatra była trochę mocniejsza, a Hitaxa bardziej bezproblemowa w stosowaniu. Nie miałam po żadnym z tych leków jakiejś bardzo dużej senności, ale zawsze najlepiej było to ocenić po sobie, bo każdy reaguje trochę inaczej. Dlatego ja bym powiedziała tak po ludzku: jak alergia mocno męczy, to bardziej skłaniałabym się ku Clatrze, a jak potrzebny jest lek na codzienne, typowe objawy, to Hitaxa jest naprawdę ok.

Czyli z mojego doświadczenia nie ma jednego „lepszego” dla wszystkich. Na zdjęciu widać dokładnie te dwa leki, których używałam, i u mnie każdy miał swoje plusy. Clatra — mocniejsze działanie, Hitaxa — większa wygoda. To chyba najprostsze i najbardziej uczciwe podsumowanie.