Czy Amotaks jest na kaszel?

Amotaks nie jest specyficznym lekiem na kaszel, ponieważ jego głównym zadaniem jest zwalczanie bakterii, a nie łagodzenie objawów kaszlu.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/amotaks/czy-amotaks-jest-na-kaszel

Czy Amotaks na pewno nie jest na kaszel? Od tygodnia męczy mnie okropny, suchy kaszel, a znajoma mówiła, że jak jej dzieciaki miały kaszel, to lekarz przepisał im właśnie Amotaks. Czy to faktycznie działa na takie rzeczy, czy lepiej brać coś innego? Bo już mam dosyć tego męczenia się, a nie chcę wydawać kasy na coś, co mi nie pomoże.

Amotaks to nie na kaszel. To jest antybiotyk, a z kaszlem to różnie bywa. Sama miałam podobny problem, jak mnie kiedyś taki suchy kaszel chwycił, że aż gardło mnie bolało i spać nie mogłam. No tragedia! Myślałam, że to jakaś poważna sprawa, ale okazało się, że to tylko przeziębienie.

Moja sąsiadka kiedyś mi opowiadała, że jej lekarz też przepisał dziecku Amotaks, ale to była jakaś konkretna infekcja bakteryjna, chyba zapalenie oskrzeli. Na zwykły kaszel raczej nic ci to nie da. Ja wtedy wzięłam sobie syrop na suchy kaszel (takie coś na bazie ziół, ale nie pamiętam nazwy) i dużo piłam ciepłych herbat z miodem. Wieczorami robiłam inhalacje z soli fizjologicznej i serio – ulga była jak ręką odjął. Po trzech dniach już lepiej spałam.

Jeśli cię to długo męczy i masz wrażenie, że kaszel robi się mokry albo masz gorączkę, to lepiej idź do lekarza. Ja raz się tak załatwiłam, że zbagatelizowałam sprawę i skończyło się antybiotykiem, ale nie Amotaksem, tylko czymś innym na zapalenie płuc. Więc wiesz – lepiej sprawdzić, co to dokładnie jest. Ale na kaszel sam w sobie to raczej jakieś syropy albo domowe sposoby – Amotaks tylko na bakteryjne infekcje. Trzymaj się i zdrowiej szybko!