Czy Anapran pomaga na migrenę?

Tak, Anapran jest stosowany w łagodzeniu bólów migrenowych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/anapran/czy-anapran-pomaga-na-migrene

Cześć wszystkim! Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z Anapranem na migrenę. Mnie od lat męczą te cholerne bóle, zwłaszcza przed okresem albo jak zmienia się pogoda. Mam wrażenie, że cokolwiek biorę, to albo działa słabo, albo dopiero jak już umieram z bólu. Lekarka kiedyś mi mówiła, że mogę spróbować naproksenu (czyli właśnie Anapran), ale jakoś nigdy nie próbowałam. Czy to faktycznie coś daje na migrenę? Macie jakieś swoje sposoby? Może lepiej coś innego? Dajcie znać, co wam pomaga, bo ja już nie mam siły… :weary:

Hej! Powiem ci tak – ja też kiedyś myślałam, że nic mi nie pomoże, ale jak człowiek jest zdesperowany, to chwyta się wszystkiego. Też mam migreny, od liceum się zaczęło i do dziś, jak walnie, to leżę i umieram, mdłości, światłowstręt, wszystko. No i tak, próbowałam Anapran. Pomaga… ale nie zawsze i nie każdemu. Na mnie działa tylko wtedy, jak wezmę od razu, jak tylko czuję, że coś się zaczyna. Jak się spóźnię, to mogę sobie wziąć nawet całą aptekę i nic.

Moja znajoma bierze go regularnie i mówi, że odkąd tak robi, to migreny są słabsze, ale ja tam nie wiem. Mi trochę pomaga, ale cudów nie robi. Lepiej niż zwykły ibuprom czy apap, ale daleko mu do tryptanów, chociaż one to już inna bajka. W sumie to najlepiej to mi pomagało… nie uwierzysz – magnez i B2. Śmiałam się z tego jak mi ktoś polecał, ale serio, od kiedy biorę codziennie, to mam mniej ataków.

A w ogóle to jeszcze kwestia jedzenia – mi nabiał i czerwone wino robią masakrę. Kiedyś nie zwracałam uwagi, ale jak zaczęłam się obserwować, to okazało się, że za każdym razem, jak wciągnę ser pleśniowy albo lampkę wina, to dzień później dostaję w łeb migreną taką, że tylko ciemny pokój i płacz. Może u ciebie też coś takiego wywołuje?