Czy Propranolol jest na migrenę?

Tak, Propranolol jest stosowany w profilaktyce migreny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/propranolol/czy-propranolol-jest-na-migrene

Propranolol zażywam od około dwóch lat i jestem ogromnie wdzięczna, że trafiłam na neurologa, który przypadkowo przepisał mi ten lek. Wcześniej żadne leki przeciwbólowe nie działały, a co gorsza – po ich długotrwałym stosowaniu musiałam dodatkowo leczyć żołądek.

Jestem meteopatką, co oznacza, że jestem bardzo wrażliwa na zmiany pogody. Moje migreny nie są poprzedzone aurą – ból pojawia się nagle, zwykle po lewej stronie głowy. Jego charakter jest różny: czasem to tępy, rozpraszający ból, który utrudnia mi koncentrację, a czasem pulsujący, skoncentrowany w lewej skroni. Ostatnio, podczas napadów, pojawiają się również zawroty głowy tak silne, że nie mogę nawet zamknąć oczu – prawdziwy koszmar.

Propranolol miałam zażywać codziennie w dawce 10 mg. Mimo to napady migreny nadal się pojawiały, więc postanowiłam przyjmować lek tylko wtedy, gdy zaczyna mnie boleć głowa. W takich sytuacjach połykam tabletkę i czekam – czasem ból ustępuje, ale jeśli zmienia się w pulsujący, stosuję dodatkowo diklofenak w czopkach. Taki zestaw zazwyczaj przynosi mi ulgę, choć propranolol potrafi wywołać silniejsze bóle głowy, zanim diklofenak całkowicie je uśmierzy.

Propranolol działa poprzez spowolnienie akcji serca i obkurczenie naczyń krwionośnych – sądzę, że właśnie to jest kluczowe w jego skuteczności. Czasem po przyjęciu leku czuję się senna i jest mi zimno, ale traktuję to jako normalne skutki uboczne. Czopki wybrałam, aby odciążyć mój zmęczony żołądek. Bywają jednak dni, kiedy muszę przyjąć dwie dawki propranololu oraz dwa leki przeciwbólowe w odstępach czasowych. To dla mnie trudne, ale ostatecznie przynosi ulgę. Nie wiem, od czego zależy skuteczność leku w poszczególnych dniach – to dla mnie nadal zagadka.

Miałam wcześniej różne doświadczenia z innymi lekami przeciwmigrenowymi. Imigran powodował u mnie straszliwy ból głowy, natomiast Polomigran działał usypiająco – nie polecam go stosować, jeśli trzeba prowadzić samochód. W porównaniu z nimi propranolol dał mi nadzieję na lepsze jutro. Dzięki niemu rzadziej zastanawiam się, co dalej i jak długo wytrzymam z migreną.

Chciałam podzielić się moimi doświadczeniami, bo migrena to trudny temat. Moja 14-letnia córka chyba odziedziczyła te problemy po mnie, co mnie martwi, ale jednocześnie daje motywację, by lepiej zrozumieć tę chorobę. Pozdrawiam serdecznie.