Czy Atarax pomaga zasnąć?

Atarax można stosować na sen, ale należy przyjmować go zgodnie z zaleceniami lekarza, najlepiej tuż przed pójściem spać, aby uniknąć działań niepożądanych w ciągu dnia, takich jak senność czy spowolnione reakcje.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/atarax/czy-atarax-pomaga-zasnac

Mam takie pytanie: dostałam od lekarza Atarax na sen, bo ostatnio kompletnie nie mogę zasnąć – wiecie, nerwy, milion myśli przed snem, a rano oczy jak zombie. :face_with_spiral_eyes: Lekarz mówił, żeby brać wieczorem, ale szczerze mówiąc, boję się, że jak wezmę, to nie wstanę rano na czas albo będę chodzić jak zamulona przez pół dnia. Czy ktoś z Was brał to na sen? Jak działa, po jakim czasie się czuje efekt i czy da się rano normalnie funkcjonować? Może jakieś rady, o czym pamiętać? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę!

Jak miałam mega problemy z zaśnięciem to go brałam, więc coś Ci mogę powiedzieć. :blush: Powiem Ci tak: u mnie działał całkiem szybko, jakieś 20–30 minut po wzięciu już czułam, że mnie “rozluźnia”, a głowa przestaje kręcić te swoje filmy na dobranoc. Tylko uważaj – jak weźmiesz za późno (np. już po północy), to rano może być lipa, bo faktycznie możesz czuć się zamulona. Ja raz wzięłam o 1 w nocy, a o 7 miałam wstać do pracy – masakra, jakbym była na autopilocie.

Co do funkcjonowania rano, to najlepiej sprawdzić w weekend, jak na Ciebie działa. Weź wieczorem, połóż się, jak tylko poczujesz, że Cię wycisza, i zobacz, jak się czujesz rano. U mnie po kilku dniach organizm się przyzwyczaił i senność w dzień zniknęła.

I jeszcze jedna rada: nie kombinuj z dawką! Myślałam, że jak wezmę więcej, to szybciej zasnę – a to się kończyło tym, że rano byłam bardziej zmęczona niż przed snem. No i absolutnie zero alkoholu, serio. Raz na imprezie wzięłam Atarax wcześniej, bo myślałam, że „a, przecież to tylko na uspokojenie” – no i skończyłam wieczór śpiąc na kanapie zamiast się bawić. :sweat_smile: