Kiedy zaczyna działać Atarax?

Czas, w którym Atarax zaczyna działać, może się różnić w zależności od osoby i stanu zdrowia. W zależności od dawki i sposobu podania, zazwyczaj Atarax zaczyna działać w ciągu 30-60 minut po podaniu doustnym i może utrzymywać się przez kilka godzin.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/atarax/kiedy-zaczyna-dzialac-atarax

Czy dawałyście swoim dzieciom Atarax na wyciszenie? Jak szybko działał u waszych maluchów?

Nam neurolog przepisał Atarax dla Kacpra (8 miesięcy), bo mamy ogromny problem z jego snem. Budzi się w nocy nawet kilkanaście razy, a te pobudki często kończą się histerycznym płaczem. Najczęściej uspokaja się przy piersi, ale to też nie zawsze działa. Nawet gdyby działało, to ja już po prostu nie daję rady spać z piersią w jego buźce przez całą noc.

Kiedy Kacper się uspokoi, odkładam go do łóżeczka, ale po kilku minutach wszystko zaczyna się od nowa. Neurolog nie znalazł żadnej konkretnej przyczyny, ja też nie mam pojęcia, co może być powodem. Dlatego dostaliśmy Atarax – miał pomóc nauczyć małego przesypiać noc i pokazać mu, że można spać bez ciągłego budzenia się.

Przez cztery pierwsze noce po podaniu leku było naprawdę dobrze. Dawaliśmy Atarax przed snem i już po kilkunastu minutach Kacper robił się spokojniejszy. Zasypiał i budził się dużo rzadziej, a ja w końcu mogłam odetchnąć. Niestety ostatniej nocy wróciło to, co było wcześniej – do 5 rano wrzask, przerywany jedynie krótkimi chwilami ciszy.

Zastanawiam się, czy ten lek rzeczywiście działa tak, jak powinien, czy może u Kacpra efekt szybko się kończy? Czy wasze dzieci miały podobne doświadczenia z Ataraxem? Jak długo utrzymywało się uspokojenie po podaniu leku? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!

Powinno działać od razu – Atarax to lek o działaniu objawowym, a nie przyczynowym. To znaczy, że działa tylko wtedy, kiedy jest podawany, ale nie „leczy” problemu u źródła. W skrócie: jego zadaniem jest wyciszenie i uspokojenie na dany moment, a nie trwała poprawa. Tak, jak mówisz, to hydroksyzyna, więc efekty są widoczne szybko po podaniu, ale niestety ich utrzymanie zależy od indywidualnej reakcji organizmu.