Tak, Atarax może powodować senność jako jedno z najczęstszych działań niepożądanych.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/atarax/czy-atarax-usypia
Tak, Atarax może powodować senność jako jedno z najczęstszych działań niepożądanych.
Mam ostatnio dużo stresu w pracy, do tego dzieciaki na głowie, a wieczorem zamiast się wyciszyć, tylko myślę o tym, co mnie czeka jutro… Lekarka przepisała mi Atarax, ale zanim zacznę go brać, chciałam się dowiedzieć, jakie macie doświadczenia? Uspokaja, usypia, czy może bardziej zamula? Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo trochę się boję, że jak go wezmę, to zasnę na siedząco. ![]()
U mnie Atarax rzeczywiście pomógł, jak miałam ciężki czas – wiecie, dom, praca, wszystko na raz. Pamiętam, że brałam go, jak miałam problemy ze snem i nie mogłam się wyciszyć wieczorem, bo głowa mi buzowała od myśli. Po Ataraxie czułam taki fajny spokój, ale nie jakiś totalny odlot. Nie usypia mnie jak inne leki nasenne, ale pomaga się „zresetować” i spokojnie położyć spać.
Pamiętam, że raz wzięłam go w ciągu dnia, jak miałam ważne spotkanie i nerwy mnie zjadały – no i trochę mnie zmuliło, ale nie tak, że nie da się funkcjonować. Po prostu czułam się bardziej „wyluzowana” i mniej reagowałam na to, co mnie wcześniej denerwowało.
Moja koleżanka kiedyś też brała, ale mówiła, że nie mogła po nim prowadzić auta, bo miała wrażenie, jakby była lekko „odcięta”. To chyba kwestia indywidualna, jak kto reaguje. Ja osobiście polecam wziąć najpierw w spokojny dzień, żeby zobaczyć, jak Twój organizm zareaguje.
No i pamiętaj, że Atarax to raczej takie rozwiązanie na chwilę. Jak masz długotrwały stres, to może warto pogadać z kimś, kto pomoże Ci ogarnąć, co Cię tak zjada. Mi bardzo pomogły takie proste rzeczy jak herbatki z melisy, spacery i odpuszczenie sobie (choćby prania na czas!). Trzymaj się i powodzenia! ![]()