Tak, Atywia może pomóc w leczeniu trądziku, ponieważ zawiera syntetyczne hormony, takie jak etynyloestradiol i dienogest. Hormonalne leczenie trądziku opiera się na zrozumieniu związku między hormonami a występowaniem trądziku. a
Chciałam zapytać o Wasze doświadczenia z tabletkami Atywia.
Przez kilka lat brałam tabletki Yazz, ale zaczęłam mieć po nich okropne bóle głowy, więc odstawiłam je na 3 miesiące. Niestety w tym czasie na mojej twarzy, dekolcie i plecach zaczęły pojawiać się krosty – prawdziwa rewolucja. Wyglądało to, jakby każda możliwa przestrzeń została zaatakowana.
Ze względu na chorobę Gravesa-Basedowa i konieczność unikania ciąży, lekarz przepisał mi Atywia, bo podobno pomagają nie tylko jako antykoncepcja, ale i na cerę. Na dekolcie i plecach faktycznie jest trochę lepiej, ale niestety moja twarz, zwłaszcza policzki, wygląda dramatycznie – czerwone, zapalne krosty, w tym białe zmiany. Wygląda to koszmarnie. Staram się niczego nie wyciskać, ale czasem mam wrażenie, że bez pomocy psychoterapeuty się nie obejdzie.
Mam za sobą 1,5 opakowania Atywii i zastanawiam się: czy to możliwe, że moja cera jeszcze się oczyszcza i w końcu zobaczę poprawę, jak na dekolcie i plecach? Czy może powinnam rozważyć zmianę tabletek? Czy któraś z Was miała podobne doświadczenia? Będę wdzięczna za każdą opinię!
Mam 25 lat i od 13. roku życia zmagam się z nawracającym trądzikiem na plecach. Od kilku miesięcy biorę tabletki Dorin, które są tańszym zamiennikiem Atywii, i muszę powiedzieć, że efekty są świetne! Po 4–5 miesiącach stosowania trądzik zniknął całkowicie.
Z ciekawości postanowiłam zrobić eksperyment – odstawiłam tabletki na dwa miesiące, żeby sprawdzić, czy moja skóra ustabilizowała się na stałe. Niestety, po miesiącu przerwy trądzik na plecach wrócił. Dzięki temu wiem, że działanie antytrądzikowe tych tabletek jest skuteczne, ale wymaga ich regularnego stosowania.
Po około 2–3 miesiącach przyjmowania nowych wyprysków już nie było, a po 4 miesiącach całkowicie ustąpiły również nadmierne przetłuszczanie się skóry twarzy i ciała. Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że zarówno Atywia, jak i Dorin świetnie sprawdzają się w walce z trądzikiem.