Czy Atywia jest skuteczna?

Tak, Atywia jest skuteczna w zapobieganiu ciąży, o czym świadczy wskaźnik Pearla, który wynosi 0,2 – 0,5 w przypadku jednofazowych tabletek antykoncepcyjnych. Oznacza to, że na 100 kobiet stosujących tę metodę antykoncepcji, tylko 0,2-0,5 z nich zajdzie w ciążę. Jednakże, skuteczność Atywii może być zmniejszona w przypadku nieregularnego stosowania lub braku przestrzegania instrukcji dotyczących przyjmowania tabletek. Jest skuteczna w zapobieganiu ciąży oraz może być stosowana w leczeniu innych problemów zdrowotnych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/atywia/czy-atywia-jest-skuteczna

Zastanawiam się nad rozpoczęciem stosowania Atywii jako środka antykoncepcyjnego. Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami? Czy rzeczywiście jest tak skuteczna, jak twierdzą? Czy zauważyłyście jakieś problemy ze skutecznością, np. przy pominięciu tabletki lub stosowaniu innych leków? Będę wdzięczna za wszelkie opinie!

Stosowałam Atywię przez ponad dwa lata i mogę powiedzieć, że dla mnie była bardzo skuteczna. Nigdy nie miałam żadnych ‘wpadek’, ale zawsze starałam się brać tabletki o tej samej porze, bo wiem, że regularność ma duże znaczenie. Raz zdarzyło mi się zapomnieć o tabletce, ale wzięłam ją w ciągu tych 12 godzin zalecanych w ulotce i nie było problemu.

Co do interakcji z lekami – miałam okres, kiedy musiałam brać antybiotyki, i wtedy lekarz doradził mi stosowanie dodatkowego zabezpieczenia, bo niektóre leki mogą obniżyć skuteczność antykoncepcji. Lepiej o tym pamiętać.