Tak, lek Bioracef, który jest antybiotykiem z grupy cefalosporyn, może być stosowany do leczenia anginy.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bioracef/czy-lek-bioracef-jest-na-angine/
Tak, lek Bioracef, który jest antybiotykiem z grupy cefalosporyn, może być stosowany do leczenia anginy.
Cześć wszystkim! Czy ktoś z Was brał Bioracef na anginę? Dostałam właśnie receptę i trochę się boję, bo zawsze brałam Augmentin albo Penicylinę. Nigdy wcześniej nie słyszałam o Bioracefie. Czy to w ogóle działa na gardło? Czy to mocny antybiotyk? Jakie mieliście po nim samopoczucie? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź
Pozdrawiam!
Hej, ja brałam Bioracef na anginę rok temu. Też byłam zaskoczona, bo wcześniej zawsze dostawałam penicylinę albo jakiś Amoksiklaw. Lekarz powiedział, że Bioracef to cefuroksym, czyli inny typ antybiotyku, ale też bardzo skuteczny na bakterie z gardła. I powiem Ci szczerze – u mnie zadziałał błyskawicznie.
Pierwszy dzień to jeszcze miałam dreszcze i gardło jakby je ktoś papierem ściernym potraktował, ale już drugiego dnia była poprawa. Trzeciego to już czułam się jak człowiek. Tylko pamiętaj, żeby brać go regularnie co 12 godzin i nie przerywać kuracji, nawet jak się poczujesz lepiej. Ja raz przerwałam antybiotyk i potem miałam nawrót – nie z Bioracefem, tylko wcześniej, z innym.
Aha, miałam lekkie mdłości po tabletkach, ale piłam dużo wody i jadłam coś małego przed – wtedy było okej. Gardło po tygodniu czyste, bez nalotów, bez ropy, migdały jak nowe
Także nie bój się – działa. Tylko uważaj, żeby nie pić alkoholu przy tym, wiadomo.
Moja córka miała anginę ropną, straszna była – gorączka 39, ból przy przełykaniu taki, że nawet śliny nie chciała przełykać. Pediatra przepisał jej Bioracef i byłam sceptyczna, bo nie znałam tego leku. No ale zaufałam i dobrze zrobiłam – po dwóch dniach już było lepiej, a po pięciu to już praktycznie dziecko wróciło do życia.
Potem, po tygodniu, sama się zaraziłam (klasyk, jak w domu choroba krąży…), i też dostałam Bioracef. Mi też pomógł, chociaż powiem Ci, że miałam rozwolnienie i ból brzucha przez dwa dni. Ale lekarz mi powiedział, że przy antybiotykach dobrze brać probiotyki – brałam Dicoflor i potem było lepiej.
Nie wiem, czy u wszystkich działa tak samo, ale u nas w domu zadziałał. I powiem więcej – lepiej niż Augmentin, bo po nim zawsze były jakieś jazdy żołądkowe. Bioracef to według mnie bardzo dobra opcja na anginę – tylko trzeba brać regularnie i nie przerywać.