Czy Duracef jest na anginę?

Tak, Duracef, będący antybiotykiem z grupy cefalosporyn pierwszej generacji, jest często stosowany w leczeniu anginy bakteryjnej. Jego głównym składnikiem aktywnym jest cefadroxil, który działa poprzez zaburzanie syntezowania ściany komórkowej bakterii, prowadząc do ich śmierci. Angina często jest spowodowana przez bakterie, zwłaszcza paciorkowce grupy A, które są zazwyczaj wrażliwe na cefalosporyny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duracef/czy-duracef-jest-na-angine/

Lekarz przepisał mi Duracef na anginę (gorączka, białe naloty na migdałach itd.). Trochę się zdziwiłam, bo zawsze słyszałam o penicylinie na anginę. Czy Duracef jest w ogóle na anginę i czy Wam pomógł?

Tak, Duracef jest jak najbardziej na anginę bakteryjną. Też miałam ropną anginę, lekarz nie chciał dawać penicyliny i dostałam Duracef. Po około dwóch dniach ból gardła i gorączka zaczęły schodzić. Więc spokojnie, to normalny antybiotyk na anginę, tylko z innej „rodziny” niż penicyliny.

Brałam Duracef typowo na anginę paciorkowcową, więc tak – to jest lek na anginę. U mnie pierwsza doba bez szału, ale drugiego dnia już czułam poprawę, łatwiej było przełykać i gorączka spadła. Lekarz mówił, że działa właśnie na bakterie, które zwykle robią anginę, więc wszystko się zgadza.