Czy Bupropion to lek psychotropowy?

Tak, Bupropion jest klasyfikowany jako lek psychotropowy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bupropion-neuraxpharm/czy-bupropion-to-lek-psychotropowy/

Hej wszystkim :slightly_smiling_face: mam pytanie, które mnie trochę nurtuje i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w internecie. Czy Bupropion to lek psychotropowy? Różne źródła różnie piszą, jedni mówią że tak, inni że nie. Jak to w końcu jest? Macie jakieś doświadczenia?

No jasne, że to psychotrop. Ja brałam Bupropion przez pół roku, bo miałam depresję i kompletnie brak siły do życia. Lekarz od razu mi powiedział, że to lek działający na głowę, ale nie jest w tej samej kategorii co jakieś „ciężkie psychotropy” typu na schizofrenię. U mnie działał raczej jak taki pobudzacz – zero senności, wręcz odwrotnie, za dużo energii i problemy ze snem. Mój mąż się ze mnie śmiał, że latam po domu jak na dopalaczach. Ale powiem Ci, że jak ktoś mówi, że to nie psychotrop, to się myli – bo jak lek działa na psychikę i zmienia nastrój, to chyba jasne, że to psychotrop, tylko taki „łagodniejszy”. Ja odstawiłam, bo nie dawałam rady z tymi nerwami i bezsennością, ale mam koleżankę, która bierze do dziś i sobie chwali, mówi że w końcu nie je nałogowo i zrzuciła 7 kilo. Więc różnie bywa, każdy reaguje inaczej.

Słuchaj, ja też się nad tym zastanawiałam, bo jak usłyszałam od lekarza, że mam dostać Bupropion, to pierwsze co zrobiłam – wpisałam w Google „czy to psychotrop” I wiesz co? Wszędzie jakieś sprzeczne informacje. Jedni piszą, że tak, bo działa na mózg, inni, że nie, bo nie jest w rejestrze tych ścisłych psychotropów jak np. benzodiazepiny czy inne leki na receptę Rpw. Z praktyki powiem Ci tak: moja kuzynka brała Bupropion, bo rzucała palenie – i powiem Ci, że naprawdę jej pomógł, ale miała też sporo skutków ubocznych. Nie jadła, nie piła, za to kręciło ją i gadała jak nakręcona. No i to są właśnie takie „psycho-leki”, jakby nie patrzeć. Sama bym się bała, bo ja mam lęki i mnie wszystko pobudza, a wiem że Bupropion potrafi je nasilać. Więc formalnie może nie jest w tej kategorii co leki z wykazu psychotropów, ale dla zwykłego człowieka? Działa na głowę, zmienia samopoczucie, więc psychotrop pełną gębą.