Clatra, której substancją czynną jest bilastyna, należy do grupy leków przeciwhistaminowych drugiej generacji. Jedną z zalet leków przeciwhistaminowych drugiej generacji jest ich niewielki wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, co oznacza, że mają mniejsze ryzyko wywołania senności w porównaniu z lekami przeciwhistaminowymi pierwszej generacji.
Czy to normalne, że lek Clatra działa na mnie mniej uspokajająco? Clatra tabletki działają na mnie usypiająco! Nie mogę dojść do siebie po zaledwie jednej tabletce, normalnie czuję jak bym wpadała w depresję. Czy to normalne?
Hej! Widzę, że masz podobne doświadczenia z Clatrą co ja. Kiedy zacząłem brać ten lek, też odczuwałem silne zmęczenie i poczucie przygnębienia, szczególnie na początku kuracji. Wiele osób reaguje na leki psychotropowe w różny sposób, więc coś, co dla jednych jest uspokajające, dla innych może wywoływać inne skutki uboczne. Mój przyjaciel, który też brał Clatrę, mówił, że początkowo czuł się znacznie gorzej, ale po konsultacji z lekarzem i dostosowaniu dawki, objawy te minęły. Ważne jest, aby obserwować swoje reakcje i rozmawiać o nich z lekarzem, który może dostosować leczenie do twoich indywidualnych potrzeb. Pamiętaj, że każdy organizm jest inny i może inaczej reagować na ten sam lek. Trzymaj się i miej nadzieję, że znajdziesz sposób, aby poczuć się lepiej!