Clatra, której substancją czynną jest bilastyna, należy do grupy leków przeciwhistaminowych drugiej generacji. Jedną z zalet leków przeciwhistaminowych drugiej generacji jest ich niewielki wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, co oznacza, że mają mniejsze ryzyko wywołania senności w porównaniu z lekami przeciwhistaminowymi pierwszej generacji.
Czy to normalne, że lek Clatra działa na mnie mniej uspokajająco? Clatra tabletki działają na mnie usypiająco! Nie mogę dojść do siebie po zaledwie jednej tabletce, normalnie czuję jak bym wpadała w depresję. Czy to normalne?
Hej! Widzę, że masz podobne doświadczenia z Clatrą. U mnie też na początku pojawiło się takie wyraźniejsze zmęczenie i senność, więc rozumiem, że może to trochę niepokoić, zwłaszcza jeśli człowiek bierze lek na alergię/pokrzywkę i liczy głównie na ulgę od swędzenia, a nagle czuje się bardziej przymulony.
Warto zwrócić uwagę, że senność jest wymieniona w ulotce Clatry jako możliwe działanie niepożądane. Na zdjęciu ulotki widać, że przy działaniach niepożądanych występujących często są wymienione m.in. bóle głowy i senność. Czyli to nie jest coś całkowicie „znikąd” — taki objaw może się pojawić u części osób, nawet jeśli u innych Clatra nie powoduje żadnego zamulenia.
U mnie najbardziej było to odczuwalne na początku stosowania. Nie tyle, że zasypiałam na stojąco, ale miałam takie uczucie cięższej głowy, mniejszej energii i większej potrzeby odpoczynku. Z czasem trochę się to uspokoiło, ale wiadomo, każdy organizm reaguje inaczej. Jedna osoba po Clatrze nie czuje praktycznie nic poza poprawą pokrzywki, a druga może mieć właśnie senność, zmęczenie albo ból głowy.
Dlatego moim zdaniem dobrze jest po prostu obserwować, czy ta senność jest lekka i przejściowa, czy mocno przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Ja przy takich lekach staram się też zwracać uwagę, czy objaw pojawił się dokładnie po rozpoczęciu tabletek, czy może dochodzą inne rzeczy — niewyspanie, stres, sama reakcja alergiczna, infekcja albo inne leki. Ale sama senność przy Clatrze jak najbardziej może się zdarzyć, bo jest wpisana w możliwe skutki uboczne.