Czy po Clatra się tyje?

Tak, stosowanie leku Clatra może prowadzić do przyrostu masy ciała u niektórych osób.

Clatra, zawierająca substancję czynną bilastynę, jest lekiem przeciwhistaminowym stosowanym w leczeniu objawów alergii, takich jak katar sienny czy pokrzywka. Podczas terapii tym lekiem mogą wystąpić różne działania niepożądane, w tym zwiększenie masy ciała.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/clatra/czy-po-clatra-sie-tyje

Od kilku tygodni biorę Clatrę na alergię i zauważyłam, że chyba trochę przybrałam na wadze. Jem mniej więcej to samo, nie zmieniałam diety, a waga jakby poszła do góry. Czy ktoś miał podobnie? Czy to możliwe, że to przez ten lek? Bo szczerze mówiąc, nie chciałabym musieć teraz kupować nowych ubrań… :sweat_smile: Ktoś coś wie?

Oj, powiem Ci, że to zależy, ale ja mam swoje doświadczenia. Jak zaczęłam brać Clatrę, to na początku nic, zero zmian, ale po jakichś trzech-czterech tygodniach nagle jakoś bardziej zaczęło mnie ciągnąć do jedzenia. Nie, że jakoś dramatycznie, ale wieczorem zamiast zwykłej kolacji nagle miałam ochotę na „coś jeszcze”. A jak w domu są jakieś ciastka, to lepiej schować, bo przysięgam, że człowiek nawet nie wie, kiedy nagle wciąga całą paczkę. :joy:

I tak sobie myślałam, że to może stres, może zima, no ale waga zaczęła pokazywać +2 kg. Nie jakoś tragicznie, ale ja zawsze trzymałam się w miarę stałej wagi, więc mnie to zdziwiło. I tak zaczęłam czytać i okazuje się, że Clatra, jak większość leków przeciwhistaminowych, może trochę zamulić metabolizm i zwiększyć apetyt. W sumie nie dziwne, bo histamina w organizmie też trochę odpowiada za regulację głodu. Jak ją się przyblokuje, to nagle człowiek robi się głodniejszy.

Ale! Moja siostra też bierze Clatrę i nic. Zero efektów ubocznych, żadnego wzrostu wagi. Więc pewnie to zależy od organizmu. Ja na wszelki wypadek zaczęłam bardziej pilnować jedzenia wieczorem i jakoś się zatrzymało. Jak Cię to martwi, to może spróbuj przez jakiś czas bardziej kontrolować porcje, a jak waga nadal będzie szła w górę, to warto pogadać z lekarzem o zmianie leku. No i nie panikować – to nie sterydy, że człowiek od razu puchnie jak balon. :joy: